Реклама / Ads
3| 4649 |03.05.2019 АКТУАЛНО

В Световния ден на свободата на словото България остава на 111 място

.
С това работят журналистите
Днес е Световният ден на свободата на печата и свободното слово. В България, с нашето 111 място в класацията на „Репортери без граници“ по свобода на медиите, тази дата и значението й, нито са популярни, нито им се обръща внимание. Из социалните мрежи циркулира „закачката“, че според управляващите 111 място всъщност било три първи места, но гадните хейтъри от няколко медии изопачавали информацията, представяйки я обобщено като дъно на класация.
 

Прави са управляващите - трите първи места да са съответно:

Първо място в дъното  на класацията по свобода на словото в ЕС;

Първо място в дъното на класацията по свобода на словото на Балканите;

Първо място в дъното на класацията по промяна на медийната среда.

 

Ето защо няма, нито инициативи в този ден, нито някой ще коментира свободата на словото. Да чухте някой  да поздрави медиите в страната за позицията им, за отстояване на принципите им, за разкритите злоупотреби? А някой да спомена за репресии срещу журналисти, за побои, за палежи, за заливане с киселина, за сплашвания, за безкрайни ревизии и проверки до девето коляно?

 

Колко пъти КПКОНПИ или Прокуратурата се самосезираха  по медийни публикации? Ако нямало сигнал не можели. Председателят на парламентарната комисията за конфликт на интереси и парламентарна етика се обясни и той, че те не предприемали нищо, защото видите ли, нямало сигнали. И министърът на земеделието Румен Порожанов каза, че не били проверявали къщите за гости защото нямало сигнал. Никой не може да обясни защо журналистически материал с ясно посочени факти, документи и доказателстве не се приема за "сигнал".

 

Жалко, че няма класация за брой заведени дела, привиквания на разпити и обяснения и какви ли не други репресии срещу журналисти заради публикации. Не се проверява по същество съдържанието, а от къде е информацията. Често сигналите са само повод да се откаже официално от институциите да се занимават със случаите. 

 

Тук изобщо не си правим труда да споменаваме липсата на какъвто и да било отговор или отказите да бъде получена информация по Закона за достъп до обществена информация.  По този показател може би ще добавим още няколко първи места на дъното.

 

И все пак, понеже е празник, да кажем и как се чества по света поне. Световният ден на свободата на печата е обявен от Общото събрание на ООН преди 26 години, през 1993 г.

 

От Асоциацията на европейските журналисти в България съобщават, че отбелязва Деня на свободното слово с анкета към журналистите свързана с желанието и възможностите им за допълнително обучение, както и с подкрепа на кампания за повишаване на медийната грамотност, за борба с фалшивите новини и дезинформацията.

 

Световният ден на свободата на словото се отбелязва традиционно по света от много международни организации.  ЮНЕСКО я използва като повод за информиране на гражданите за нарушения на свободата на медиите. Използва се за да се напомни, че в десетки страни по света медиите са цензурирани, глобявани, спирани или закривани, а репортери, редактори и издатели са тормозени, атакувани, задържани и дори убивани. Това е дата за насърчаване и развитие на инициативи в полза на свободата на пресата и за оценка на състоянието на свободата на печата в световен мащаб.

 

Този ден се отбелязва и за да се насърчат основните принципи на свободата на словото и свободата на медиите по света. Друга причина е, за да се защитят медиите от нападения срещу тяхната независимост и за да се отдаде почит към журналистите, загубили живота си при упражняване на професията.

 

Антонио Гутереш, генерален секретар на ООН казва, че никоя демокрация не е пълна без достъп до прозрачна и надеждна информация. Тя е крайъгълният камък за изграждане на справедливи и безпристрастни институции, които държат на отговорността на лидерите и говорят за истина пред властта.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 9821 |11.05.2018 Свободата на словото не е за Тома Биков, Наречен е . 18| 7528 |06.05.2018 Румен Радев: Българите трябва да осъзнаем, че свободата се обезпечава със сила и доблест . 6| 10932 |03.05.2018 Проф. В. Минеков: Доближихме свободата на нацизма и националсоциализма . 11| 14487 |24.04.2018 Изцепка на Гешев за ареста на Иванчева стигна до Световния еврейски конгрес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads