Реклама / Ads
2| 6441 |19.12.2007 АКТУАЛНО

Той е дебеееел, но много щедър!

.
Има червени дрехи и носи безброй подаръци. В последно време се е цивилизовал - издава вестник "The North Pole Times", има шофьорска книжка и може да управлява самолет. Днес изтича срокът за писма до него.
 

Кой сте вие, Дядо Коледа? Това е въпрос, който милиони деца си задават всяка година по това време. Те обаче знаят, че старецът в червени одежди носи подаръци, независимо в коя точка на света се намира детето. При това сколасва само за една нощ да зарадва с подаръци милионите палавници по земното кълбо. Повечето деца не успяват да видят своя любимец, защото той винаги бърза.

Дядо Коледа обаче невинаги е бил такъв, какъвто го познаваме днес. В древността човекът, който раздава подаръци, се наричал свети Николай. Той е роден в днешна Турция в богато семейство, но много малък останал сирак. Николай раздал фамилното богатство под формата на подаръци на всички нуждаещи се, като най-щедър бил към децата. Според легендите Николай пускал торби с подаръци през комините или пък ги хвърлял през прозорците. Начинът, по който раздавал подаръците, и до днес е останал непроменен.

Дядо Коледа, какъвто го познаваме днес, се ражда във въображението на зъболекаря Клемент Кларк Мур през 1822 г. Тогава американецът написал поемата "Нощта преди Коледа" и описал Дядо Коледа като закръглено джудже, което идва с шейна от Севера, дърпана от осем елена. В дните преди Коледа той обикалял от покрив на покрив и тихичко се спускал по комина, за да остави подарък на децата във висящите до камината чорапи. Поемата бързо станала популярна не само в Америка, но и в Европа. В Холандия героят на Мур придобива известност като Sinter Klaas, откъдето идва и Санта Клаус, както наричат добрия старец в САЩ. koleda1.jpg

През 1863 г. карикатуристът Томас Наст от Ню Йорк за първи път нарисувал Дядо Коледа. В празничното издание на "Харпърс Магазин" той пуснал картинки на стареца, но вече с човешки ръст, бяла брада, закръглено тяло и дрехи от червен сатен, шапка със заострен връх, обувки с обли върхове и бял колан. Наст нарисувал и дома на Дядо Коледа, с малка работилница за играчки, която се намирала на Северния полюс. Добродушният старец наблюдавал всички деца по света по света и в огромна книга записвал малчуганите, послушни през годината.

Образът на Дядо Коледа обаче печели световна популярност благодарение на реклама на "Кока-Кола". През 1931 г. художникът на компанията Хадън Сандблъм направил реклама, в която старецът в червени одежди пие популярната напитка. От този момент нататък Дядо Коледа става топ любимец на децата и на родителите в целия свят.

Днес любимият старец се е възползвал от предимствата на техниката и съвременните комуникации. Той има  собствен вестник, който се нарича "The North Pole Times".

Освен с традиционната шейна, теглена от елени, Дядо Коледа се придвижва и с автомобил или дори с камион в някои държави. Той притежава и шофьорска книжка, а проучване на американски тв канал показва, че всъщност старецът има издадени шофьорски книжки в цели 29 щата - от Флорида до Аляска. Автомобилът и шейната обаче не са единствените му превозни средства. Дядо Коледа може да управлява самолет, балон, и, разбира се, кораб. В държавите, където не вали или пък много рядко има сняг, той пристига по въздух или вода.

Чакайте го! И тази година няма да закъснее!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 11122 |18.12.2007 Сем. Николови: «Американска мечта е каквото човек си направи сам от собствения си живот!» . 5| 6537 |17.12.2007 Морякът Станко Михалев от потъналия кораб „Експлорър” е най- достойният българин за 2007 година . 0| 7845 |17.12.2007 Тони Блеър се снима в коледен филм за кучетата на Джордж Буш . 1| 6564 |16.12.2007 Светещи котки ще лекуват човечеството от генетични заболявания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads