Реклама / Ads
5| 8260 |20.01.2009 АКТУАЛНО

Том Круз: Мечтата ми е била да убия Хитлер

.
Холивудският актьор смятал, че историята носи вечни поуки, а признанието за мечтата си той направи след като изигра Клаус фон Щауфенберг, действителен атентатор на германския фюрер.
 

Извечна мечта на скъпоплатената холивудска звезда Том Круз се оказа убийството на германския фюрер Адолф Хитлер. Актьорът е роден цели 17 години след смъртта на хитлеристкия водач, но добре познава историята и мечтата му се родила като желание за отмъщение за несправедливите страдания на човечеството, предизвикани от неговата политика.

Признанието си Том Круз направи по време на пресконференция в Сеул във връзка с азиатската премиера на новия му филм "Валкирия".

Южна Корея била избрана неслучайно за първата азиатска страна, където ще бъде показан филмът "Валкирия", още преди да започне разпространението му в останалата част от континента, защото корейците традиционно проявявали най-голям интерес към чужди филмови продукции.valkiria.jpg

"Винаги съм искал да убия Хитлер", обяви категорично 46-годишният Том Круз на пресконференцията, акцентирайки върху този факт това като причина да приеме ролята в продукцията.

Във "Валкирия" Круз изпълнява ролята на германския аристократ и офицер Клаус фон Щауфенберг, който е живял от 1907 до 1944 и действително е направил опит за покушение над Хитлер, но безуспешно. Това се е случило на 20 юли 1944 г. Круз призна още, че изучавайки Щауфенберг и неговия живот, започнал да му се възхищава. Въпреки че историята е от времето на Втората световна война, смятам, че поуките и са вечни, добавил филмовият убиец на фюрера.

Историята: В заговора участват Лудвиг Бек, Карл Гьорделер, Алфред Делп, Ервин фон Вицлебен и много други. Възможно е и участието на фелдмаршалите Ервин Ромел и Гюнтер фон Клюге, които са принудени да се самоубият след атентата. Операцията за покушението на Адолф Хитлер е имала кодово название „Валкирия“. Основните действащи лица обаче са млади офицери, които са готови на саможертва в името да бъде измит позорът на Третия райх.

Клаус фон Щауфенберг ръководи операцията за физическото унищожение на фюрера. На 20 юли 1944 г. Хитлер свиква съвещание в своя бункер, известен още като "Вълчето леговище". Щауфенберг пристига към 10 ч. сутринта. В куфарчето, което носи, е поставил бомба с часовников механизъм. Приветства Хитлер и поставя куфарчето близо до него. След това се извинява, че трябва да се обади по телефона, и излиза. Полковник Хайнц Бранд машинално премества куфарчето зад единия крак на масивната маса. Това движение спасява живота на фюрера. Взривът е ужасен. На място загиват 24 души, а още трима умират след това от получените рани. Хитлер е обгорял, с парализирана дясна ръка и рани по крака. Убеден, че покушението е успешно, Щауфенберг отлита за Берлин. Във военното министерство обаче го настига новината, че диктаторът е жив. Отмъщението е ужасно. Заговорниците и техните близки са умъртвявани по изключително жесток начин. След това телата им са окачвани на месарски куки. Хитлер заповядал екзекуциите да бъдат снимани. След това дълги нощи гледал с наслада мъките на изтезаваните офицери. Броят на жертвите в резултат на неуспешния Юлски заговор е между 180 и 200 души. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 77| 7332 |19.01.2009 Френска закуска 20 години по- късно . 7| 6739 |16.01.2009 Грешницата Кейт навърши 35 . 16| 15865 |17.01.2009 Чаша кафе по 100 евро - вече и в Бургас . 14| 10325 |15.01.2009 Отиде си големият актьор Димитър Манчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads