Реклама / Ads
0| 5920 |04.04.2016 АКТУАЛНО

Тр. Трайков: Лукарски не е научил какво подписва министърът

.
Трайчо Трайков
Лукарски или нещо се е объркал, или не е научил какво се подписва в икономиката и как приключва една приватизационна сделка. В момента, в който МС вземе решение за приватизация, всички права се предават в аагенцията за приватизация и министърът до края не слага нито един подпис. Това бе отговорът пред BTV на Трайчо Трайков на сегашния министър на икономиката за това, кой е сложил последния подпис за "Булгартабак".
 
В случая с "Булгартабак" Агенцията по приватизация в края на процедурата промени правилата в полза на купувача. Сделката трябва да бъде одобрена и от Надзорния съвет на Агенцията, който е съставен от представители на всички парламентарни сили. Такъв беше случаят и при сделката за "Булгартабак". Министърът има право и на мнение и на позиция и на срещи с инвеститори, единственото нещо, което не може да направи, е да вземе решението вместо Агенцията за приватизация, обясни бившият икономически министър.

Когато купувачът не е стратегически, а финансов инвеститор – т.е. има за цел да купи дружество, за да го продаде по-скъпо, бъдещето на компанията не е толкова сигурно. Такава беше приватизацията на "Булгартабак". Дружеството беше купено от малка компания, която има характеристиките на офшорка. При сделката обаче 100-те млн. евро не бяха толкова лоша цена, тъй като през 2011 г. големите цигарени компании вече си бяха построили фабрики на Балканите и нямаха стратегически инвеститорски интерес към "Булгартабак", коментира Трайков.

Той призова Божидар Лукарски да не бърза да казва дали има нарушение на приватизационния договор. Нека Агенцията по следприватизационен контрол да си свърши работата, добави бившият икономически министър.

Трайчо Трайков, който в момента е общински съветник, заяви, че не подкрепя предложението за увеличаването на цената на билета за градския транспорт в този му вид. Според него първо трябва да бъдат взети по-строги мерки, с които да бъде намален броя на гратисчиите, и те да важат за всички.

На целия бизнес модел с офшорките до няколко години ще бъде сложен край. Развитите страни са твърдо решени да се спазват правилата така, че данъците да се плащат там, където се осъществява стопанската дейност. ЕС през последните години има последователна политика да притиска страните от офшорните зони да разкриват информация. Банките стават все по-внимателни какви пари минават през тях. Офшорните зони ще продължат да съществуват, но няма да го има този рай за криене на пари, какъвто беше през последните десетилетия, заяви Трайков, коментирайки новината на деня.



Щях да върна доклада на Центъра за градска мобилност. Щях да го върна, за да вземат мерки. Това бе неговият коментар като общински съветник за предложението цената на билетчето за градски транспорт в София да стане 1,60 лв.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5968 |04.04.2016 Прокуратурата пак с най-ниско доверие, сочи проучване . 0| 7004 |03.04.2016 Джипита: Спираме да протестираме, но само ефективно . 0| 7470 |02.04.2016 Д-р Константинов: Тенденцията е опростачване на обществото . 0| 9221 |31.03.2016 Само във Фрог: Прегазиха Конституцията с хвърляне на армията на границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads