Реклама / Ads
1| 6376 |23.02.2010 АКТУАЛНО

Трактора бачкал в Кремиковци за 444 лв.

.
444 лева и 20 стотинки била заплатата на Трактора в „Кремиковци". Aлексей Петров е работил там на трудов договор 6 години, сочат копия от заповедите за назначаването и освобождаването му. Той започнал да се труди в комбината на 7 януари 2000 година, като е изритан в края на 2006 година.
 

Трактора е играл роля по време на криза със скрапа и е оглавил щаба за овладяването й, пише вестник „24 часа”.

В комбината влиза по времето на бившия собственик Валентин Захариев. Той бе категоричен, че Петров не се е месил в търговските и финансовите дела. Назначен е като съветник по сигурността по препоръка на познати на Захариев и срещу работата му не е имало възражения (какво каза бившият собственик - виж по-долу).

За работата на Алексей Петров в комбината се разбра, след като той обяви, че е бил там под прикритие и допринесъл за вдигането на цената му от 1 на 100 млн. долара. Синдикът на "Кремиковци" Цветан Банков обясни, че не е виждал трудовия му договор. Чул за такъв от колеги.

Захариев купи завода през 1999 г. за 1 долар. Шест години по-късно го продаде. Цената на сделката с Прамод Митал не бе обявена. Неофициално се твърдеше, че е около 250 млн. лв. Активна роля в преговорите сновия собственик през 2005 г. играеше Александър Томов, който стана шеф на "Кремиковци". Две години след сделката и малко преди комбинатът да фалира се засили интересът към активите му. В слуховете кой проявява апетити към земята и кой има интерес да фалира бяха замесени от местни лица до фондове от екзотични дестинации.

С част от собствеността си заводът започна да се разделя през 2007 г. Аргументът на Томов бе, че така комбинатът се освобождава от ненужни активи. Според списък на продажбите няколко от сделките са сключени с нашумялата покрай операция "Октопод" фирма "Екометал инженеринг" на освободения преди дни от ареста Пламен Стоянов.

През 2007 г. фирмата купува общо близо 1000 дка земя, административна сграда, магазини, битов комбинат, двамагазина, столова и блок за близо 10 млн. лв. Фирмата става собственик на два от важните активи на завода - т.нар. гара Прокатна и депата, в които се съхранява шлаката. Първата е сред атакуваните от синдика в съда 13продажби.

Депата за шлаката осигуряват неограничен достъп на фирмата до завода. През октомври 2007 г. шефове от "Кремиковци" и представител на фирмата определят и маршрут, по който ще се движи техниката на "Екометал инженеринг". Освен че влиза на територията му, фирмата търгува активно със завода. След обявяването му в несъстоятелност през 2008 г. с нея са подписани 3 договора, които вече са изпълнени, каза синдикът.

Пред bTV вчера Пламен Стоянов обяви, че се надява арестът му да е грешка. Според него "не е престъпление да стоиш на входа и на изхода на "Кремиковци". "По силата на договор, разрешен от надзорния съвет и Митал, направихме една сделка, одобрена като финансиране, и закупихме депата на завода", каза Стоянов. Земята обаче не била придобита. Според него целта на закриването на завода била да бъде изгонен Митал и "Кремиковци" да бъде подарен на украинския бизнесмен Виктор Демянюк. Не можаха да откраднат комбината благодарение на мен, смята Стоянов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 7327 |23.02.2010 Обвиниха Емилия Масларова, плаща 50 бона за свободата си . 0| 7394 |14.02.2010 Времето през седмицата . 0| 8336 |08.02.2010 Времето през седмицата . 0| 5135 |04.02.2010 30% от мандатите купени или спечелени с насилие?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads