Реклама / Ads
18| 21912 |08.10.2021 АКТУАЛНО

Третата световна война и новите оръжия - енергетика и информация

.
Светът претърпява истински трус. Цените на електроенергията и на газа удрят тавана, бизнесите са на тръни, хората са притеснени за собственото си оцеляване. Фалшивите новини са във възхода си. Манипулацията на масите се превръща в оръжие за определяне на дневния ред. Ставаме свидетели на Третата световна война. Хибридна. Различна. Без истински фронт. Но с опасности, които дебнат зад всеки ъгъл.
 

Цените скачат. Страхът - също

 

В момента енергийният сектор в Обединеното кралство е в хаос, а цените на природния газ скочиха тройно от началото на годината. Разходите за електроенергия растат. За броени месеци десет доставчика на дребно обявиха фалит и изправиха пред огромен проблем близо 2 милиона домакинства. 

 

Балансът между търсенето и предлагането в европейската енергетика ще остане труден, особено през зимата, когато върху пазара ще има допълнителен натиск. В момента търсенето се възстановява заради плавното овладяване на пандемията от COVID-19. Предлагането обаче не може да се възстанови с този темп. 

 

Цените на природния газ чупят рекорди, тъй като Европа се възстанови след студената зима, а Китай търси алтернативно гориво на фона на недостига на въглища и неработещите заводи. Цените на петрола в САЩ са най-високите от 2014 г. насам, а международният бенчмарк е на тригодишен връх, пишат от Financial Times. 

 

Големият проблем - свободният пазар, който не може да осигури стабилни цени или сигурни доставки на енергетика. Случващото се в Обединеното кралство е просто репетиция, а кризата с недостига на електричество в американския щат Тексас през февруари тази година отправи същото предупреждение. 

 

Великобритания се оказа уязвима донякъде заради недобре обмисления подход спрямо прехода към зелена енергетика. Обединеното кралство прегърна идеята и доби рекордните 43% от електроенергията си от възобновяеми източници. Този дял обаче спадна до 37% тази пролет, тъй като по-бавната от нормалното скорост на вятъра и по-малкото слънчеви дни удариха производството, въпреки че търсенето нарасна. Липсваха инвестиции в инфраструктура, нужна за осигуряването на подходящ резерв. 

 

През 2017 г. енергийната група Centrica обяви затварянето на най-голямото хранилище за газ във Великобритания поради опасения за безопасността и нищо не го замени. 

Кризата в Тексас се оказа нещо подобно. Вятърните турбини и оборудването за природен газ просто замръзна заради лошото време. Основният урок е, че всички напудрени заглавия за зелени проекти с вятърна и слънчева енергия не са достатъчни и има огромна нужда от подобряване на резервните мощности и инфраструктурата. 

 

Китай също са в паника. Заради недостига на електроенергия в Китай, фабрики затварят временно или работят с намалено време. В много градове уличното осветление е спряно. Кризата в най-гъсто населената държава може да има глобален ефект. Днешните високи цени на енергията може да се окажат временни, ако вятърът задуха и китайското търсене намалее. 

 

На тръни е цяла Европа. Тогава се появи Владимир Путин. Руският президент заяви, че Европа се е отказала от дългосрочните си договори за доставка на руски газ и това е причина за кризата в сектор енергетика. Президентът Путин подчерта, че необмислените действия предизвикват дисбаланси и че студената зима е довела до недостиг на газ в европейските хранилища. Руският държавен глава изглежда подбра точен момент и охлади страстите в полуделия енергиен пазар. Само няколко думите на руския президент бързо поведоха цената на газа надолу. Изявлението му помогна на германските и британските фючърси да се понижа с над 7%. Според някои именно по-ниските от очакваните доставки от Русия са основна причина за кризата. Москва обаче отрече да носи такава отговорност и няма никаква роля. 

 

Това не е първата газова криза, пред която се изправя Европа. И в миналото старият континент е обръщал поглед именно към Кремъл. Повече от 40 евродепутати поискаха от Комисията да разследва руския "Газпром", най-големият доставчик на ЕС, за отказа да предложи допълнителни обеми за продажба през последните месеци. Енергийният експерт от Центъра за стратегически проучвания Мохамед Шади обаче посочва, че  проектите, родени от тези намерения не са успешни. Египет би могъл да е ключ към решението на енергийния ребус. 

 

Според Геологическия топографски институт на Съединените щати (United States Geological Survey) в региона има залежи от около 270 трилиона кубични метра газ, които все още не са открити. Би било разумно Европа да насърчи търсенията и проучванията в морските икономически зони на пет страни, където се очаква, че се намира основното количество от тези залежи - Египет, Ливан, Израел, Кипър и Гърция. По този начин ще се увеличат количествата за износ чрез европейски газопроводи от Кипър или Гърция или на втечнен газ от Египет и Израел.

 

"Медията е най-могъща на света. Тя има силата да направи невинния виновен и виновния невинен. Власт, която контролира съзнанието на масите", Малкълм Екс - чернокож американски военачалник, борец против расизма

 

 

"Медиите съществуват, за да запълнят живота ни с изкуствени възприятия и фалшиви стойности", Маршал Маклуън - канадски медиен теоретик и писател

 

Контролът върху информацията е мотив, залягащ в редица антиутопии. Да вземем например Джордж Оруел и неговият роман “1984”. Едно от основните оръжия на авторитарните режими е пропагандата и контролът на медиите, а редица изследвания обвързват демокрацията със свободните медии. Всички обаче живеем в ерата на глобалното село - въведен от Маршал Маклуън термин. Сиреч - всички сме свързани, всичко е на ръка разстояние, а социалните мрежи и интернет помогнаха на информацията да достига бързо до нашите уши, очи и съзнание. И това направи изключително лесна манипулацията на масите. 

 

Възходът на фалшивите новини 

 

Социалните мрежи всъщност помогнаха изключително много за възходът на фалшивите новини. Интернет позволи всеки да споделя знание и да има достъп до такова - мечта, която много бързо се опорочи. Изпълни се със съдържание мисълта на Уинстън Чърчил - лъжата е обиколила половината свят, преди истината да има шанс да си обуе гащите. Американско проучване от 2016 г. показва, че 62% от възрастното население на САЩ се информира от социалните мрежи. Цифрата може би вече е много по-голяма. Една от причините за възхода на антиваксърите по време на пандемията от COVID-19 бе циркулацията на фалишви новини и конспиративни теории в мрежата.

 

Пътят към Ада е осеян с добри намерения.

 

Ако обърнем поглед към най-пресните скандали около социалната мрежа Facebook ще си дадем сметка за много неща. Например как една платформа, която би трябвало да свързва хората по цял свят, се използва за преследване на нечисти цели от хора с интереси. Какво се случи например с Cambridge Analytica? Целият скандал бе заради злоупотребата с лични данни на милиони потребители по време на предизборната кампания в Съединените американски щати. Оказа се, че целта е политическа реклама. 

Става дума за данни на 87 милиона потребители. Компанията е предоставила данните за президентските кампании на Тез Круз и Доналд Тръмп.

 

Cambridge Analytica бе обвинена и в намеса при референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Официално разследването посочи, че компанията не е извършила значителни нарушения. Собственикът на Facebook Марк Зукърбърг забогатя с 3 милиарда долара. Беше изслушан пред американския конгрес и Европейския парламент. 

 

Преди няколко дни всичко се повтори отново. В момента проблемите на Facebook са заради документи, станали публично достояние благодарение на бивша служителка на компанията. Според твърденията срещу Зукърбърг компанията използва чувствително съдържание, за да прави пари. 


37-годишната Франсис Хоугън предостави на американското издание “Wall Street Journal” документите, които предизвикаха поредната лавина от скандали около Зукърбърг. Намесено е не просто психическото здраве на подрастващите или възходът на антиваксърите, а и рейда в Капитолия на 6 януари 2020 г. Според разкритията Facebook умишлено е променила механизмите си за справяне с фалшивите новини непосредствено преди нахлуването.


Заради разкритията Марк Зукърбърг отново застана пред американския Конгрес, където определи твърденията като нелогични. 

 

Facebook се забърка и в друг скандал преди няколко дни - течът на данни в така наречената “тъмна мрежа”. Става дума за търговия с информацията на 1.5 милиарда потребители на социалната мрежа, които са били предоставени във хакерски форум и на практика позволява на киберпрестъпниците и безскрупулните рекламодатели да си избират мишени. Включени са имейли и дори телефонни номера. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 55478 |10.09.2021 Ще обяви ли Русия война на България? . 2| 3959 |19.05.2021 София става ”Световна столица на спорта“ . 12| 7958 |20.11.2020 Световната здравна организация: Следващите шест месеца за Европа ще са критични . 17| 11739 |12.06.2020 Кадиев към ГЕРБ: Кой реши държавата да плати двойна цена за акциите на частна банка?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads