Реклама / Ads
10| 7280 |12.11.2011 АКТУАЛНО

ЦРУ се мести от София в Белград? Няма такъв филм!

.
Офисът на ЦРУ за Балканите остава в София. Всички публикации за преместването му в Белград са плод на новинарско въображение. Такива разговори нито са водени, нито са на дневен ред.
 
Това съобщи за Фрог нюз източник, близък до софийските офиси на Централното разузнавателно управление и на Федералното бюро за разследване (ФБР). Според източника, информацията се е появило първо в една медия и след това е мултиплицирана „на сляпо” от други, които са преписали „съобщението”. Подобна информация се паявявала периодично от няколко години, но в крайна сметка не се потвърждавала, защото не била вярна.

 

Балканският офис се премести в София от Белград в средата на 90-те години на м.в., когато в Югославия се водеше война за отделянето на отделните републики в самостоятелни държави. Първоначално е използван цял етаж от хотел „Шератон”, но след това са построени и оборудвани специални офиси в района на новото посолство в Южния парк.

 

Стратегически разположението на офисите на американските служби в София е по-добро, тъй като дава възможност да се държи постоянна връзка с агентурни центрове в Близкия и Средния изток. Дотогава Белград е бил предпочетен заради сравнително по-топлите отношения на югославските правителства с Вашингтон, а не от стратегически предимства.

 

От София американските служби поддържат много добра координация и с мрежата си в бившите съветски републики, което от Белград е технически доста по-трудно. Вече са изградени съоръжения и по нашето Черноморие, които дават възможност да се въздейства на руските технически служби и да се следи какво става на територията на Русия.  

 

Светко Ковач, директор но военното разузнаване на Сърбия, също опровергава информацията, че централата на ЦРУ ще бъде местена в Белград. Той напомни, че неговите служби имат добро сътрудничество с всички разузнавания в региона, а и в по-широк мащаб.
От своя страна Йован Стойч, шеф на кабинета на директора на сръбската разузнавателна агенция БИА, информира, че в момента в Сърбия действат 55 тайни служби от 44 държави, с които Белград обменя информации от общ интерес. Приоритетни били борбата срещу организираната престъпност и тероризма.
На този фон обаче сръбският генерал Радован Радинович коментира, че САЩ са избрали Сърбия и Белград, защото те са „фантастичен геостратегически наблюдателен пост към Източна Европа и Адриатическо море”. Известно е, че сърбите отдавна се стремят да си върнат благоразположението на американците, но в случая става дума за стратегически задачи.

 

Това е смешно, защото амбициите на американските разузнавателни служби са много по-широки и мащабни. Те отдавна имат център за Югоизточна Европа, а Адриатика им е позната до болка. Вашингтон се интересува много повече от събитията в Близкия изток и Африка, а това е възможно да се наблюдава от България, коментира високопоставен източник от българските служби. Той допълни също, че в София всяка седмица се провежда съвещание на представители от партньорски служби по темата за борбата с тероризма и мафиотските структури, които действат от региона на Русия до Южна Европа и части от Азия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 71| 7241 |18.08.2011 Фандъкова и Каролев откриха битката за кметския стол на София . 37| 6638 |15.03.2011 София щяла да устиска до 7,5 по Рихтер . 17| 11064 |04.12.2010 Дъждът потапя София, скъса се язовирна стена . 34| 9094 |25.09.2010 Протести в София срещу цигански привилегии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads