Реклама / Ads
1| 3964 |24.04.2021 АКТУАЛНО

Цветан Цветанов: Важно е да видим реалната ситуация днес и какъв е хоризонтът, който се очертава за страната

.
Има много причини за този изборен резултат. Искам да благодаря на всички тези, които подкрепиха Републиканци за България. Това каза председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов в предаването „Седмицата“ по Дарик радио.
 

„Създадохме тази формация септември месец 2020г. и имахме много кратко време както за структурирането на нашите организации, така също да влезнем в частичните местни избори – през февруари месец т.г. и да се подготвим за предстоящите парламентарни избори. Самият факт, че имахме хоризонтално покритие на областно ниво, но не във всяко населено място имахме своите клетки, които да могат действително да популяризират и разпространяват идеите. Като цяло времето не ни стигна“, заяви Цветанов.

 

При обиколките, които правехме заедно със зам.-председателя Павел Вълнев по време на кампанията, имахме възможността да видим кои са по-активни, съпричастни и с по-добър хоризонт за политика и политическо участие. Защото едни избори идват, но те и си заминават, и трябва да дойдат  следващите, за които да се подготвим по-добре“, каза председателят на партията.

 

По думите му ако има предсрочни парламентарни избори Републиканци за България трябва да са по-добри и по-подготвени.

 

„В разговорите и анализите, които правим с колегите по страната се насочваме към бъдещия хоризонт – местните избори. Знаем, че една партия, за да има съответния успех и да има по-пълна хоризонтална покрита структура е с представителност в местните парламенти – общинските съвети, кметовете на населени места и кметовете на общини“, допълни Цветан Цветанов.

 

„В момента виждаме, че има заявка за изборна промяна на начина, по който ще се правят и местните избори, където прагът ще падне от 350 на 100 – искане на Националното сдружение на кметове на кметства. Убеден съм, че всичко е въпрос на диалог и търсене на млади и активни хора, които не са се занимавали с политика, но не трябва да пренебрегваме и тези, които са се занимавали, защото могат да им предадат съответния опит. Трябва да се намери балансът, за който винаги съм казвал“, уточни Цветанов.

На въпрос има ли грешка, която може да отчете като негова лична Цветанов каза: „Много беше наслагвано от наши политически опоненти, че сме патерица на ГЕРБ. Получихме най-големият отпор и натиск върху хората ни по места, точно от ГЕРБ. Бяхме в средата на всички тези партии, които се борим да стигнем до съответните избиратели, със съответните послания и управленски решения, а от другата страна беше машината на ГЕРБ.

 

Аз съм бил човек, който е участвал активно в политиката на Бойко Борисов и мога да направя разлика в това, което се случваше в следващите мандати.  За мен е гордост и чест, че в първия мандат имаше изключително добре подготвени професионалисти, които оглавяваха съответните министерства и имаха възможност да изразяват своето мнение на заседанията на Министерски съвет. Имаше отлагане на дадени точки поради недоброто съгласуване направено на чисто експертно ниво, но полагахме усилия това нещо да бъде преодоляно и когато се внесе един законопроект от МС в българския парламент, той да има по-голяма гаранция за устойчивост и законодателната промяна да бъде от полза за обществото и националните интереси“, припомни той.

 

Цветанов добави, че във времето е бил жертва на това постоянно вменяване на вини. „Всичко е въпрос на политика, а аз съм лоялен човек към работата, която съм вършил в предишните си качества както в парламента, така също и в чисто организационен план, и в изпълнителната власт. Личното си време съм прекарвал с моите приятели и семейство, и от тази гледна точка съм правел едно разграничаване на служебните ми и професионални задължения от свободното си време“.

 

„От някаква страна съм удовлетворен, че в тази кампания резултатите за Републиканци за България бяха много манипулирани, но нямахме представители в тези комисии, а само застъпници, които не бяха допускани при броенето, а други не бяха взимани на сериозно, когато отиваха и се интересуваха. По-важното е, че липсват гласове“.

 

Цветан Цветанов даде за пример, че много хора от страната са се обадили да кажат, че гласовете им липсват в отделните секции. Той припомни, че за да не бъде допусната подобна ситуация в изборния ден Републиканци за България по време на консултациите при президента предложиха да бъде въведено видеонаблюдение при броенето на гласовете.

 

„В момента е важно да видим реалната ситуация днес и какъв е хоризонтът, който се очертава за страната“, категоричен е той.

 

На въпрос мислили ли са в Републиканци за България за второ разпознаваемо лице в партията Цветан Цветанов заяви, че медиите се фокусират към по-разпознаваемите към момента.

 

„Имаме изключително качествени хора и съм убеден, че във времето, ако медиите ни дадат тази възможност да презентираме и дадем експертиза по дадени теми“, каза председателят на партията и посочи енергийния експерт Христо Казанджиев за пример.

Относно младите лица, които нямат политически опит, но имат натрупан бекграунд той посочи финансовият експерт Стефан Дойкин, който беше втори в листата на Велико Търново, както и говорителят и административен секретар на партията д-р Виктор Серафимов.

 

„След изборите, това противопоставяне да продължава по същия начин, както го наблюдаваме сега в българския парламент – нашето мнение е правилното, а всичко останало да бъде пренебрегнато, смятам че ще ни засили в една политическа турбулентност. Ще се водим по течението на популизма, всеки ще прави това, което ще му носи някакъв краткосрочен дивидент, защото няма да вижда устойчивост в един мандат на парламента. Колкото повече продължава тази политическа турбулентност, ние толкова повече ще се отдалечаваме от нормалните демокрации. Това означава, че ще се трупа голям дефицит, а той в един момент ще трябва да бъде запълнен с непопулярни мерки – или вдигане на данъци или да увеличиш дълга и всеки ще трябва да се оправя по някакъв начин“, каза още той.

 

По темата с резултата и факта, че патриотите не влязоха в парламента, Цветанов каза, че една коалиция не трябва да е „брак по сметка“. „И аз съм имал предложения от други политически партии, но когато имаш диаметрални различия не трябва всичко да е за сметка на това да прескочиш тези 4 %.

 

По-добре да запазиш своята идентичност, посоката и управленските решения, които си декларирал. В момента правим анализ с всички областни и общински структури в страната. Вече коментираме какви са хоризонтите, които трябва да вземем като политически решения“, сподели той.

 

Резултатът на Васил Божков според Цветанов се дължи на две от посланията, които е направил и се дължи на тези, които не искат това статукво да продължава: „Аз съм бизнесмен, не искам да забогатявам от политика и че иска да види определени отговорни лица в затвора. Това е в посоката на конфронтацията и напрегнатата ситуация, в която навлязохме през последната една година. Имаше един голям процент емоционален вот и очакване за реална промяна.

 

В момента в парламента не могат да намерят пресечна точка, да се състави едно мнозинство и правителство, което да очертае хоризонт за политики, които трябва да се правят“, отбеляза Цветан Цветанов.

 

Относно високия процент, който получи „Има такъв народ“ Цветанов е на мнение, че имаше огромен емоционален вот за Слави Трифонов, но емоцията не дава решение на основните въпроси.

 

Цветанов подложи на критика идеята да се разследва управлението на ГЕРБ 10 години назад. Според него трябва да се прегледат и оценят конкретни управленски решения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3796 |10.02.2021 Цветан Цветанов и Павел Вълнев са на работна обиколка в област Благоевград . 10| 4729 |16.01.2021 Цветан Цветанов: За пътя от видимите резултати до невидимите зависимости . 17| 8146 |13.01.2021 Цветан Василев: След погрома на КТБ отношенията Борисов-Пеевски станаха ”союз нерушимый” . 11| 17876 |09.01.2021 Банкерът Цветан Василев за ортаклъка между Борисов и Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads