Реклама / Ads
23| 13171 |20.12.2010 АКТУАЛНО

Ужас: В македонски затвор изтезават по средновековному българин

.
бившият полицай от Македония си пази в пликче и зъбите, които му избили в затвора в Прилеп
След странни убийства на техни роднини семейството живее в непрекъснат страх и политическото убежище у нас вече изглежда единствената алтернатива. Чувствам се българин и искам да кажа това със силен глас, допълни Здравко, преминал през македонските затвори, претърпял средновековни изтезания.
 

Трагедията на едно семейство с българско самосъзнание в днешна република Македония разказана днес пред журналисти Здравко Здравески. Той и съпругата му Добрила с много тревога за съдбата си споделиха какво преживяват не само те, но и всички македонски граждани с българско самосъзнание. Те са гонени, измъчвани и репресирани, а в съседна Р Македония почти никой не смее да признае истината.

И аз съм човек, и аз искам да живея нормално. В Македония са стотици като мен, каза Здравко. Той иска политическо убежище за себе си и семейството си с 4 деца. Не заради българския паспорт, който е само "една хартия", но за да може да говори истината, която от България трябва да се чуе и в Европа.

След странните убийства на брата на Здравко и на брата на съпругата му Добрила семейството живее в непрекъснат страх и политическото убежище у нас вече изглежда единствената алтернатива. Българските държавни институции, обаче са изключително тромави и в момента няма никаква адекватна реакция за решаване на проблема на семейството. Проведените разговори с вече бившия министър Божидар Димитров, който бил получил уверение за съдействие за разрешаване на проблема и от страна на ДАНС, са на път да се провалят. Това стана ясно по време на пресконференцията.

Семейството трябва да напусне България на 22 декември - дотогава е разрешението им за престой. Но завърне ли се в Македония, това, по думите им, би означавало смърт. Съпругата на Здравко – Добрила - обяснява, че те искат убежище у нас, за да вдъхнат смелост на стотици с българско самосъзнание в Република Македония, които се страхуват да говорят, страхуват се и за живота си. Чувствам се българин и искам да кажа това със силен глас, допълни Здравко, преминал през македонските затвори, претърпял средновековни изтезания като вадене на зъби с клещи.

Участниците в пресконференцията се обърнаха към официалните власти в България за бърза реакция и уточниха, че през последните 20 години в България липсва каквато и да било адекватна политика спрямо хората с българско самосъзнание в Р Македония. ВМРО застава в подкрепа на семейството на Здравески и с надеждата, че проблемът ще отекне в българските държавни институции и ще получи бързо разрешение. Това сподели Юлиан Ангелов - организационен секретар на ВМРО. Ще бъде потърсен контакт с Министерството на външните работи, за да се подпомогне разрешаването на случая.

“Каквото и да ми се случи оттук нататък, аз съм и ще остана горд и достоен българин! Да живеят Македония и България!” завърши накрая Здравко Здравески.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 124| 51412 |10.06.2010 Македонски българи: Върнете ни правата, които имахме поне в Османската Империя . 0| 6528 |08.06.2009 Американски журналистки осъдени на 12 години затвор в Северна Корея . 68| 13529 |27.02.2009 Скандал: Затвориха устата на Милен Цветков и Люба Кулезич заради властта . 2| 7142 |19.02.2009 Европарламентът осъди тайните затвори на ЦРУ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads