Реклама / Ads
7| 13294 |15.01.2020 АКТУАЛНО

Валя Ахчиева: Иван Гешев трябва да избере до кого ще застане във водната криза в Перник

.
Валя Ахчиева
С тази водна криза в Перник, главният прокурор Иван Гешев има избор - или да застане на страната на народа, до хората, които останаха без вода, или да застане на страната на хората, заради които там няма вода.
 

Това каза журналистът Валя Ахчиева в предаването „Честно казано с  Люба Кулезич“ по телевизия Евроком.

 

Преписката от Перник, в която се посочва, че отговорни за кризата в Перник са министрите на МРРБ Петя Аврамова и на МОСВ Нено Димов, се изпраща на специализираната прокуратура, защото тя се произнася за министри. Би трябвало това кой да бъде разпитан и задържан още тогава трябваше да се случи.

Вместо това започна едно ослушване и липса на реакция. Хора от Перник подадоха сигнал до Еuractiv с искане да бъде разследвана кризата в града. Това е причината да започне разследването ни. Документите са публични, отне ми една седмица да открия тази информация. Няма никаква конспирация – четеш закона, четеш публичните документи и виждаш кой какво е направил.

 

Гледната точка на министъра е в документите, които той е подписал. Той е написал, че въпреки, че водата намалява и въпреки, че е бил информиран подписва документите.

Каквито и документи да има, програмата за наблюдение от космоса „Коперник“ показва по въздействащ начин как изчезва водата.

 

Винаги ще има много хипотези, важно е какво ще се случи накрая. Бих искала да кажа на г-н Гешев, че ние не чакаме показни акции, а конкретен резултат, който е хора с обвинения и в затвора. В никакъв случай по закон не е само министър Нено Димов.

Изключително сериозен е въпросът къде е в тази ситуация министър Петя Аврамова. Тя също е отговорник за водопроводната мрежа. Фейсбук ври след филма с разследването  ни. Хората искат да знаят какво са правили водолазите там.

 

За мен е необяснимо защо до този момент министър Петя Аврамова не е дала пресконференция на която да обясни ремонта на язовира. Нищо не е доказано, но много хора разказват, че тези водолази не са само от Италия. Как са се отчитали парите, които се отчитат пред Европейската банка, кой знае на каква дълбочина са се гмуркали тези хора, защото цената е по-висока, когато дълбочината е по-голяма.  Моля министър Аврамова да обясни, защото ние питаме Световната банка. Министърът трябва да може да каже във всеки един момент какво се е случвало там.

 

Хората поставят въпроси и по водопреносната мрежа – защо са сменяния тръби, но загубите са толкова големи.

 

Втората част на разследването ми е по темата къде са водите на язовир Студена. Ако не се стигне до обективния отговор къде е водата, каквито и мерки да се вземат те няма да са обективни. Ако не се посочи „чудовището“, което изпива водата, как ще бъде премахнато това чудовище. Искаме отговори от министерствата.

 

Написаха ми от Брюксел, че цяла Европа е разбрала за това, гледайки моя филм. Европа се интересува много от това, защото там са вложени много европейски пари.

Повтаря се ситуацията и в други язовири, защото никой не взема мерки. Когато станаха наводненията Върховна прокуратура направи проверка на всички язовири и се установи, че има язовири, чиито собственик е неизвестен.

 

Политическите игри са далеч от състоянието, в което се намират хората в Перник. Независимо какво се случва в парламента, хората няма да спрат да търсят къде им е водата.

 

Вижте разследването на Валя Ахчиева:




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 31199 |20.12.2019 Заплашиха журналиста Стоян Тончев, че ще „бъде намерен“ и „пребит“ заради публикация, свързана с Иван Гешев . 20| 15498 |04.12.2019 Дуетът Емил Радев – Иван Гешев пя фалшиво на премиерата в Брюксел . 7| 10655 |20.11.2019 Адв. Генади Дишев: Иван Гешев олицетворява репресивния апарат на тази държава . 16| 19462 |18.11.2019 Октай пред Фрог: Ако Борисов няма общо с избора на Иван Гешев, незабавно да уволни правосъдния министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads