Реклама / Ads
0| 6463 |14.02.2023 АКТУАЛНО

Василев: Партиите ”на статуквото” имат голям проблем - Западът не приема миш-маша евроатлантизъм с корупция

.
В своя профил в социалната мрежа Фейсбук анализаторът Илиян Василев посочи, че предстоящите избори може да очертаят важна тенденция. Като ключово Василев откроява, че ”калните битки и компроматите” могат да откажат хората да гласуват, което ще сведе резултатите от вота до твърдите ядра.
 

Той посочва, че "Елитът" на Прехода, като се започне от бивши: президенти, премиери и министри могат да се окажат притиснати до стената - с избор между защитата на натрупаното и политическото оцеляване. Според Василев със сигурност много от тях ще предпочетат да преминат на "спасителния бряг" и да си сътрудничат със Запада. 

 

Ето пълния текст на публикацията на Илиян Василев:

 

Очаквам предстоящите избори да маркират важна тенденция, която може да се материализира в пълната си сила на есенните избори за местна власт. Но инерцията може да изиграе лоша шега, и най-вече калните битки и компроматите, които могат откажат хората да гласуват и ще сведат резултатите до твърдите ядра. Партиите на статуквото имат голям проблем, който не виждам как ще преодолеят - фактът, че Западът повече не приема този миш-маш евроатлантизъм с корупционна компонента.


От тук имат два пътя - единият, да се капсулират, като разчитат на превръщането на България в "border state" - между Русия и Запада, и на руската си свързаност, за да оцелее моделът им. Забележете, те имат вариант и на кризисно оцеляване в случай че Русия загуби войната.


Проблемът е, че този антизападен път води до санкциониране на половината "елит" на Прехода - като се започне от бивши президенти, бивши премиери и министри. Притиснати до стената, с избор между защитата на натрупаното и политическото оцеляване, - със сигурност много от тях ще предпочетат да преминат на "спасителния бряг" и да сътрудничат със Запада. Да им напомня движението на парите им към "спасителни пристанища" - първо беше Лондон, след това беше Китай и накрая паркираха в Залива - но и там не са недостижими.


Не, няма да подкрепят или потърсят път към договаряне с ПП и ДБ, но ще подкрепят НДСВ и такива партии-спасителни пояси, които все още могат да контактуват със Запада. ИТН не става, "Възраждане" хептен. Изобщо ще търсят техен собствен играч, който може да се договори със Запада, защото сега комуникациите са прекъснати. Борисов се опита да приобщи хора като Дани Митов, но както се вижда той не може да умилостиви американците.


Вторият път е адаптацията и смяната на ръководствата - минаването на заден план на "дразнителите" като Борисов с идеята, че в "запас" ще му се размине. Проблемът и на Борисов и на Пеевски - че изградиха вождистки партии, които не могат да функционират в автономен от Вожда режим. Има много паралели между "оцеляването" на Путин и на нашите вождове. Натрупаха толкова много, че не могат да запазят, защото не е органично натрупано, а крадено и изнесено.


Не трябва да се изключва и антизападен вариант, тихо подобие на "преврата" в Молдова, което може да се осъществи с Румен Радев. Като нищо Борисов може да изтика напред Радев в ролята му на спасител на статуквото. И така да продължим с управлението на служебни кабинети, защото в това междувремие, задкулисието може да спечели време, за да се прегрупира и да намери вариант за оцеляване, на вълната на премодулиран национализъм и патриотизъм.


Но това означава, че България ще трябва да се върне назад години в развитието си - без еврозона, без Шенген, без ОИСР, в периферията на ЕС и НАТО. Както много пъти предупреждавах - войната ще изостри противопоставянето в българския елит и общество, и в тази битка или България ще се възроди или ще потъне. От разговори с хора от "елита" разбирам, че много се разчита на офанзивата на руската армия за да вдигнат гребена.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5648 |24.01.2023 Илиян Василев: Няма място за ”Радеви вълнения” . 8| 6707 |17.01.2023 Илиян Василев: Внушава се на гражданите, че няма да има евтин газ, а това е противоположно на реалността . 10| 6255 |21.12.2022 Илиян Василев: Платените 90 млн. данък от „Лукойл“ е за замазване очите за истинските печалби . 1| 8254 |16.10.2022 Радостин Василев: Служебното правителство нанася вреди, ГЕРБ са импотентни, не ме притеснява Лечева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads