Реклама / Ads
8| 6702 |17.01.2023 АКТУАЛНО

Илиян Василев: Внушава се на гражданите, че няма да има евтин газ, а това е противоположно на реалността

.
Източник: БГНЕС
В своя профил в социалната мрежа Фейсбкук Илиян Василев написа, че се внушава на гражданите, че ”Булгаргаз”, че няма да има евтин и достъпен газ, а това е ”точно обратното на реалностите на пазара.”
 

Ето пълния текст на публикацията на Илиян Василев:

 

Много важно послание на всички, които работят в газовия сектор извън "Булгаргаз" - потребителите на природен газ не получават помощи и това влияе върху пазара, служебният кабинет и министър не са министри на всички, а прокарват интересите на държавната компания, в нарушение на европейски регламенти и така укрепва монопола му и пречат на либерализацията и конкуренцията на газовия пазар. Това се прави и защото през "Булгаргаз" текат основните корупционни потоци към "елита" - политически и олигархичен.


Внушава се на гражданите, че "Булгаргаз" няма да има евтин и достъпен газ, а това е точно обратното на реалностите на пазара. Комбинацията на монополист на пазара и КЕВР затваря всички очаквания за цени и доставки в рамките на вътрешните процеси в компания, която е глобена от ЕК за злоупотреба с монополно положение.


Последният пример, при който с пряко съдействие на служебния енергиен министър се договори изключително право само на "Булгаргаз" на достъп до терминалите в Турция е пример за неравнопоставеност и за държавна помощ.


Асоциациите посочват, че като пречат за развитието на газовия сектор, служебният министър на енергетиката и другите институции, пречат на България да постигне целите на намаляване на емисиите без да затваря въглищната енергетика.


"Булгаргаз" няма право на дял на газовия пазар над 50 процента, и тук КЗК нехае, което ще принуди газовите компании да сезират ЕК за злоупотреба с монополно положение,
опосредствено и насърчено от българската държава в лицето на служебното правителство.


Забележете през КЕВР държавата компенсира скъпия газ, който се съхранява в Чирен, а другите компании, които са длъжни да съхраняват газ там в изпълнение на евродирективите са оставени сами на себе си. Не може да бъде оправдание, това че "Булгаргаз" е обществен доставчик - при създадени условия и равнопоставеност защитата на обществените интереси се реализира основно през ликвидност и конкурентност на пазара.


Допълнение - "Булгаргаз" е опора на корупционните схеми в газовия сектор. Задържането на монопола му и ограничаването на развитието на конкуренция на пазара са пряк израз на желанието на корумпираните политици да съхранят своите специални привилегии и ползи.

 


.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6252 |21.12.2022 Илиян Василев: Платените 90 млн. данък от „Лукойл“ е за замазване очите за истинските печалби . 11| 10708 |31.10.2022 Илиян Василев иска оставката на ”пишман министъра” Росен Христов . 1| 8250 |16.10.2022 Радостин Василев: Служебното правителство нанася вреди, ГЕРБ са импотентни, не ме притеснява Лечева . 5| 5239 |09.10.2022 Асен Василев: Експертно правителство означава още безвремие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads