Реклама / Ads
9| 9569 |08.01.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Илиян Василев: От турския министър на енергетиката Дьонмез разбрахме какво са се разбрали двете страни

.
Илиян Василев
Експертът Илиян Василев написа в своя профил в социалната мрежа Фейсбук, че турският министър на енергетиката Дьонмез и агенция Анадолу, за да разберем ”какво са се разбрали двете страни”
 

Илиян Василев посочи, че от министър Дьонмез сме разбрали какво са се разбрали България и Турция.

 

Ето целия текст на позицията на Илиян Василев:

 

Експертът Илиян Василев написа в своя профил в социалната мрежа Фейсбук, че турският министър на енергетиката Дьонмез и агенция Анадолу, за да разберем какво са се разбрали двете страни. Защото днес Росен Христов днес каза, че няма никакво споразумение за доставки на пироден газ, само за наемане на капацитет.

"Ние предоставяме нашата инфраструктура, а те своята - за да си предоставим взаимни услуги. Годишно ще се прехвърля около 1.5 кубични метра газ. Като се има предвид 13-годишния срок на действие на споразумението, преносът и търговията с газ ще достигне до 20 млрд. кубични метра. Обърнете внимание на "взаимно предоставяне на услуги", т. е. ние сме поели по това споразумение, но какво точно като страна е Булгаргаз, а не Булгартрансгаз е станало, и как ще стане, като всички капацитети в ЕС се дават на задължително на тръг? Кой е обещал нещо, което не може да даде? Единственият отговор е, че в схемата ще включи Газпромекспорт, който държи капацитетите по 2 и 3 линии на Трансбалканския газопровод.

 

Ето какво казва Дьонмез: "Естествено тази линия (Трансбалканския газопровод) беше деактивирана след пускането на Турски поток. Тя е празна от две години и сега имаме възможност да осигурим обслужване на членовете на Европа в този регион, особено в България, като пуснем и експлоатираме същата линия в обратна посока. Христов мълчи по темата, защото ако проговори ще лъснат нарушенията на ЕС регламентите.

 

Министърът Дьонмез заяви, че "Когато условията са изпълнени, лесно можем да кажем, че в този момент можем да задоволим нуждите на други страни. Това означава, че ако унгарски, румънски, сръбски компании искат да купят газ, който не е руски, а турски - могат да го направят.

 

Турският министър продължава: "Турция, особено през последните години, работи за превръщането си в търговски център и за създаването си за център на търговия в този регион. До голяма степен бяхме завършили физическата си инфраструктура. Сега с това споразумение мога да заявя, че започнахме да берем първите плодове от него. Не само България, но и други съседни държави, ще могат да пренасят газ през България.

 

За мен остава все още неясно защо няма споразумение за междусистемна свързаност, което може да се подпише само между ТСО на двете страни - Булгартрансгаз и Боташ. Отговорът е, че за турската и българската страна е да се осигурят изключителни условия за държавните търговци. Това праща подобно споразумение директно в Генерална Дирекция "Конкуренция" на ЕК.

 

Въпрос е на малко време заинтересованата страна да го поправи, защото ако имаше междусистемноспоразумение, всички компании можеха да се възползват. Сега са само дарлингите на властта в Турция и в България.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6258 |29.12.2022 Николай Василев: През последната година и половина харчим повече, отколкото при Виденов . 9| 5220 |06.12.2022 Василев: Не ходя да светя на Радев и Борисов . 12| 7756 |03.12.2022 Илиян Василев: Министерството на отбраната произведе запъртъче на тема военна помощ за Украйна . 0| 16001 |26.08.2022 Илиян Василев: Христов нито разбира от газ, нито от дипломация. Може да направи беля с огромни мащаби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads