Реклама / Ads
10| 10702 |18.12.2023 АКТУАЛНО

“Възраждане” - некомпетентни или откровени лъжци... Били против стипендиите за надарени деца. Щели да заминат на Запад и да не се върнат, но...

.
Против стипендиите за надарени деца се обявиха от партия “Възраждане”. Димо Дренчев от формацията излезе на трибуната, след като опозицията прекрати блокадата в името на държавния бюджет и заяви, че фонд “Стефан Стамболов” трябва да бъде преосмислен, защото субсидира чуждото образование, праща младежи да учат в чужбина и няма гаранция, че те ще се върнат обратно у нас. На пръв поглед невинно изказване, провокирано от загриженост - "изтичането на мозъци" си е проблем за България.
 

“Много сложен е дебатът. Става въпрос за отпускане на 5 млн. лева в област образование за създаване на фонд “Стефан Стамболов”. Много добре трябва да помислим какво правим, защото изпращайки надарените български ученици да учат в чужбина и то в университети, които могат да бъдат и зад океана, първо - ние субсидираме чуждото образование, второ - гаранцията, че тези хора ще се върнат отново у нас, е много малка. Апелирам тези пари да се насочат за повишаване качеството на българското образование, за да може то да достигне нужното ниво, за да привличаме българските студенти и тези от чужбина”, заяви Дренчев. 

 

Фонд “Стефан Стамболов” не е нов. Това е национална програма, която е създадена в изпълнение на Закона за висшето образование и  Стратегията за развитие на висшето образование в Република България 2021 – 2030 година. Националната програма стартира официално през май 2022 г. 

 

Не можем да кажем дали от "Възраждане" не са съвсем наясно какво представлява тази програма или става дума за откровен популизъм. Искаме обаче да успокоим и тях, и техните избиратели - българските младежи, получили тази стипендия, са длъжни да се върнат у нас. Проектът дава възможност на мотивирани български студенти да получат от държавата финансиране за магистратура до 200 000 лева на година, за да се обучават в елитни университети в света, ако след завършването си се върнат да работят в България поне три години.

 

Депутатите миналата годинта обаче блокираха тази идея. От ГЕРБ, “Има такъв народ” и ДПС саботираха приемането на текста.

 

“Използват бюджета на гражданите, за да може да си пробутат собствените роднини на държавни разноски”, обяви Тошко Йорданов от трибуната днес.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 8500 |17.12.2023 "Не знаят и не ги интересува". Какво става с Навални? . 5| 6124 |15.12.2023 Мистерията с Навални се заплита: Къде е изчезнал опозиционерът? . 30| 14806 |14.12.2023 Вижте кой ни заплашва: Маня-алкохоличка - лошият милиционер на руската дипломация . 13| 16585 |14.12.2023 Настане вечер, флексът запее... Падането на МОЧА предизвика народното творчество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads