Реклама / Ads
2| 12786 |07.02.2018 АКТУАЛНО

Вергиния Къшева-Накова за Фрог: Университети набират студенти с томболи

.
С всяка изминала година неграмотността расте. Университетите, специалностите в тях и бройката за прием са много в нашата страна. Не може Великотърновския университет да прави томбола за записване в първи курс. Не може Ботевградския колеж да дава бонус за месечни такси с отстъпка за член от семейството.
 

Софийски университет на трето и четвърто класиране има незаети места. Има хора, които с двойки влизат в елитни специалности. Това мнение изрази пред Фрог нюз Вергиния Къшева-Накова, основател на Института за бизнес развитие и предпиемачество (MarketUp) по повод статистиката, че се нареждаме на последните места по грамотност в света.

 

Студентът трябва да покрие определени норми и изисквания, за да може да учи. Ако има държавен университет, който да предостави 100 места в определена специалност, тези 100 деца трябва да покрият определените изисквания. Не може да плащаме за тези с тройките. Не е честно парите на данъкоплатеца да отиват за всеки, който е решил, че иска да е студент.  

 

Не съм привърженик на това държавата да плаща за ученик. Дали децата излизат по-грамотни, дали имат по-високи резултати на изпитите, на външното им оценяване, на матури?! След това къде учат тези деца – в чужбина ли, у нас ли, какви специалности? Този модел кара директорите да приемат масово деца, сред тях има такива, които не учат и такива, които имат лоши навици.

 

Децата учат предмети, които не намират приложение, зубрят, учебниците са неадекватни. Учат биология, а нямат микроскопи. Всичко е на теория и хартия и се преподава от хора, които са завършили преди 30 г.

 

Искаме учениците да бъдат експерти във всичко. Не сме им предоставили учебни материали, които да са модерни, не сме им предоставили модерни сгради, лаборатории... Техните учители са на 55-годишна възраст с остарели методи на преподаване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 23489 |06.02.2018 Само във Фрог: Тихомълком ревизират щатовете в МВР, готвят промени за пожарната и жандармерията . 8| 15541 |05.02.2018 Митничари пред Фрог: Шефът ни Георги Костов отказа да разписва документи, виждаме го от дъжд на вятър . 4| 12276 |02.02.2018 Само във Фрог: Свидетел по „Килърите” рязко се замогна, заговори за възобновяване на делото . 7| 8225 |01.02.2018 Александър Симов пред Фрог: Общественият съвет на БНТ е нелегитимен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads