Реклама / Ads
5| 6629 |12.06.2010 АКТУАЛНО

VIP = Very Intangible или Very Important Person?

.
потрошеното Порше 911
По-масовата интерпретация на ВИП е Недосегаем за правосъдието.
 

Атанас Чобанов


Преди месец тихомълком беше осъден на пробация един тип, който уби белгийско момиче на завоя "Стависки" след като караше и изпреварваше като бесен в пълно съзнание. Не стана ясно дали са му отнели книжката, но милозливият съд му върна потрошеното Порше 911, с което се чувстваше господар на пътя и на живота на пътуващите.

Бях там и станах очевидец на сцената. Секунди по-рано набих опасно спирачки след като поршето ме изпревари с мръсен рев, прибра се на сантиметри пред бронята ми и продължи да изпреварва на непрекъсната линия мирно каращите с 60 км/ч отпускари. Отзад в колата возех съпругата си и двете си деца.

С очите си видях как шофьорът Неделчо Пенчев говореше по телефона вместо да се опита да помогне за отместването на колата, под която е беряла душа 21 годишната белгийка Мариян Ван Дале. После прочетох в хрониката, че при пристигането на полицията Пенчев побягнал. Чуха се и версии в защита на шофьора-убиец, че едва ли не момичето изскочило пред колата му. Накрая той се призна за виновен и получи присъда "пробация". След съдебния прецедент с условната присъда за Максим Стависки това беше очаквано и логично.

Днес се сещам отново за този случай, защото попаднах на група във Фейсбук, която заклеймява друга "ВИП" персона за катастрофа, при която тежко е наранил двама души. "ВИП" персоната е актьорът от Народния театър Валери Йорданов.

Йорданов не отрича вината си за инцидента и обяснява в телевизия bTV, че е возил в колата съпругата си и малкото си дете, спазвал е ограниченията, но е получил хипогликемичен припадък, тъй като е диабетик.

Слушайки го всеки баща-шофьор като мен ще изпита за секунда панически ужас от хипотезата, че това може да се случи и с него. Колкото и да си внимателен и да спазваш правилата, провидението може да се намеси и да промени трагично съдби. Не дай си Боже - да те направи за секунда инструмент за отнемане на човешки живот.

Струва ми се обаче, че жадуващите справедливост, които сочат с пръст ВИП актьора от Народния театър като недосегаем нещо бъркат. Да, той е ВИП в оригиналния смисъл на превода от английски "много важна персона". Важен за културата ни, за паметта ни, за идентичността ни като народ е всеки талантлив актьор, който получава мизерни пари за да поддържа живо изкуството на Мелпомена в една среда, в която трагедията се асоциира с терзанията на героиня от турски сериал.

Нека не го бъркат с другата, по-масова интерпретация на ВИП като Недосегаем за правосъдието, или Very Intangible Person, какъвто се оказа Стависки, въпросният Пенчев и... депутатът Борислав Великов, който прегази човек преди няколко месеца.

И ни се чу за този случай, ни се видя по телевизията...
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 124| 51459 |10.06.2010 Македонски българи: Върнете ни правата, които имахме поне в Османската Империя . 29| 8947 |08.06.2010 Издигнаха Митко Цонев за програмен шеф на БНТ зорлем и в 12 без 5 . 24| 9021 |08.06.2010 Анализатори: ГЕРБ започват да омръзват . 6| 5968 |07.06.2010 М. Попова: Ще има нов закон за честни магистрати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads