Реклама / Ads
22| 4593 |01.02.2023 АКТУАЛНО

„Враговете са навсякъде, враговете са сред нас“. Защо в Русия доносите процъфтяват?

.
Съдът в Краснодар осъди съпрузи, които коментирали помежду си, че са против войната на дълъг арест и сериозна глоба по закона за дребно хулиганство. Донос срещу тях написал собственика на ресторант, където те вечеряли, а дой дочул за какво си говорят. След приемането на законите за военната цензура информирането на привържениците на руското правителство стана обичаен начин да покажат своята политическа лоялност към Кремъл.
 

Това съобщава медията „Вот Так“, която разговаря с пострадали от доноси и с експерт за възраждането на явлението доносничене от времето на сталиновите времена и СССР. През 2022 г. според Роскомнадзор руснаците са изпратили около 284 000 жалби до ведомството, което е с 26,5% повече от предходната година.






Най-често гражданите заклеймявали "фалшиви новини" за войната, хвалят се от ведомството. Пикът на доносите бил през март, когато Владимир Путин призова за идентифициране на „националните предатели“ и заяви, че руският народ „винаги ще може да разграничи истинските патриоти от боклука“. Практиката на клеветничене обаче не се върнала в постсъветска Русия на 24 февруари 2022 г.

 

Както отбелязва антропологът Александра Архипова, сигнализирането за „нередности“ се насърчава активно от властите от 2017 г. като част от борбата срещу неправилно обсъждане на Ковид-19. Невъзможно е надеждно да се прецени колко наказателни дела са образувани по донос за противници на войната срещу Украйна.

 

Хиляди са. В повечето случаи не се посочва как полицаите са научили какво е говорило дадено лице и защо са решили да го проверят. Правозащитници изчислиха, че до средата на лятото 110 дела за "дискредитация" на армията от 1303 са образувани след донос. „След началото на войната се появиха много законодателни инструменти за контрол и хората по-често, след като са чули разговор за войната не в положителен контекст, се обаждат в полицията или се оплакват на правоприлагащите органи.






Съветските доноси все пак се различават от сегашните, смята политическият коментатор Борис Грозовски. Според него в руското общество нараства броят на хората, които са вдъхновени от войната и се стремят да направят това, което зависи от тях, за да доближат победата. „Може да се предположи, че някои от изобличенията са вдъхновени от това искрено желание“, смята политологът. Въпреки че съвременните доноси са подобни на съветските, между тях има разлика: днес доносите не са задължение на гражданите, както е било през 30-те години, например. Сега са доброволни.

 

Съветското правителство, според Грозовски, се е стремило да създаде атмосфера на истерия и параноя в обществото: „Враговете са навсякъде, те са сред нас, те са виновни за всички бедствия и нещастия, които се случват наоколо, и задължение на всеки е да бъде бдителен, да разпознава подлите машинации на врагове в непосредствена близост до него и да предоставя информация за тях на компетентните органи. Междувременно в Русия политическата система, за разлика от сталинската, е насочена към максимизиране на политическото участие на гражданите в политиката.

Един от първите обвиняеми по „фалшиво“ дело за руската армия е художничката от Санкт Петербург Саша Скочиленко.

 

През април 2022 г. тя била осъдена за разлепени листовки против войната. В полицията дотичала да съобщи за „престъплението“ 72-годишна съседка. А повод за листовките бил въздушният удар на руски самолети срещу художествено училище, в което се укривали мирни жители на Мариупол. По време на делото пенсионерката заявила, че тя не вярва руски военни да направят нещо лошо в Украйна и че художничката лъже. Точка.






През юни същата година 54-годишният жител на Санкт Петербург Олег Белоусов беше арестуван за "фалшиви новини" за армията. Той попаднал в съда заради негов познат, който не харесал писания на Белоусов в мрежата. Доносчикът заявил пред журналисти, че не вярва на слуховете какво се е случило в украинското градче Буча. „Няма как да има грабежи и изнасилвания. Мъжът допълнил, че помага на военните и е сигурен, че украинците имат биологично оръжие, че пускат срещу руската армия заразени комари и прочие.

 

През юли жител на Московска област наклеветил съпругата си украинка, тъй като тя „изразява антируски настроения“ по отношение на войната и настройва детето им срещу руските власти. То, детето, говорило подобни неща в детската градина. Съпругата е осъдена.

 

През същия месец Руският технологичен университет изключи второкурсник, 23-годишния Владислав Иголински, заради антивоенна профилна снимка в социалните мрежи. Той дори бил заклеймен от ръководството. Този, който ме докладва и наклевети е от Луганск. Оттам докараха някакви хора, които получиха много облаги, само защото заявиха, че боготворят Путин, - коментирал пред журналисти студентът Иголински.

 

Всъщност до това се свежда мотивът на доносничеството – да се заявиш като предан на властта в Кремъл.

 

Альона Лобанкова

(Със съкращения от „Вот Так“)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 13772 |31.01.2023 Шефката на гражданския съвет към ВСС къса ризи за Гешев . 8| 7145 |30.01.2023 Георги Георгиев за Фрог: 2020-2021г. мафията беше отстъпила за малко. Сега се завръща по-брутална отпреди . 14| 28594 |30.01.2023 Елисавета Белобрадова: Ще направя необходимото да сезирам всички органи за боя, нанесен от сина на Костадинов . 0| 5450 |30.01.2023 САЩ: Не са изключени военни действия срещу Иран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads