Реклама / Ads
17| 13708 |31.01.2023 АКТУАЛНО

Шефката на гражданския съвет към ВСС къса ризи за Гешев

.
Датата е 2 ноември миналата година. В Народното събрание е внесена подписка от инициативен комитет за връщане на хартиената бюлетина. В него влизат хора като Николай Бареков, Недялко Недялков от ”ПИК”, Петър Блъсков, Стъки и една госпожа, която тази сутрин с голи гърди се опита да брани главния прокурор Иван Гешев в ефира на Българската национална телевизия.
 

Става дума за Мария Карагьозова - председател на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет. Някои от скорошните й изяви са пред информационна агенция "ПИК", изразявала е тези срещу арестуваната бивша кметица на кв. "Младост" Десислава Иванчева, както и тези в защита на прокуратурата и Иван Гешев.

 

Казваме всичко това, защото гостуването й в ефира на БНТ бе скандално. Толкова, че според нея прокуратурата участва само в наказателни дела и е "просто страна по делото". Сиреч - нищо драматично и нищо лошо. И друго -Карагьозова не виждала връзка между парите по Плана за възстановяване и устойчивост и въвеждането на механизъм за контрол на обвинител №1.

 

Истината е, че такъв ангажимент бе поет от предишното редовно правителство на Кирил Петков в рамките на диалога с Брюксел по темата за ПВУ. Тези опити от страна на ГЕРБ да получат одобрението на органите на Европа по предложения от тях механизъм за отчет и контрол на главния прокурор срещнаха неуспех.

 

Ключово например е делото "Колеви срещу България" от 2009 г. срещу българския главен прокурор, което казва, че обвинител №1 на практика не може да образува и проведе ефективно разследване на престъпление.

 

Становището на Венецианската комисия посочва, че са нужни промени, свързани с наказателната отговорност на главния прокурор.

 

По ПВУ България има ангажимент да приеме такъв закон за отчетност и отговорност на главния прокурор най-късно до средата на следващата година.

 

За едно обаче бе права - че предложените промени в закона, с които се цели въвеждането на механизъм за контрола на главния прокурор, се предлагат в неработещ вид, защото тези правомощия се уреждат в Конституцията на страната. С нея се съгласи и адв. Николай Хаджигенов:

 

"Това не трябва да се прави така. Сяда се, мисли се предварително и то не от хора, които не знаят как изглежда Съдебната палата".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9995 |29.04.2022 Атлантическият съвет: Путинофилски лъжи са твърденията, че България не може без руски газ . 0| 6304 |30.03.2022 Съветник на Зеленски: Опит за четвърто покушение срещу президента . 0| 7052 |08.03.2022 Атлантическият съвет: България да спре руското влияние над Черноморието, за да не станем Донбас . 19| 14205 |20.07.2021 Човек на президента попиля шефката на спецпрокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads