Реклама / Ads
12| 11357 |17.11.2014 АКТУАЛНО

Връщането на ГДБОП-голямата хапка за шефовете на МВР

.
Възстановяването на ГДБОП се оказва голяма хапка и предизвикателство за новите шефове на МВР. Това признаха самите те пред Фрог нюз.
 

В момента от старата служба, преместена в ДАНС, са останали между 70-80 антимафиоти. Всички останали са преминали в МВР, били са уволнени или пенсионирани. На част от местата им са сложени агенти от родното ФРБ, чийто манталитет и начин на работа се отличава коренно от този на служителите в бившата полицейска служба. Ако се стигне до тяхното преместване под шапката на МВР се очакват брожения, тъй като заплатите в ДАНС са с около 1000 лв. по-високи от тези във вътрешното ведомство.

 

В този момент никой от управляващите не се наема да говори за уеднаквяване на трудовото възнаграждение, само и само да не се създадат брожения в службите за сигурност. Ако все пак работещите в бившата ГДБОП решат да си останат в ДАНС, това означава, че тя ще се структурира съвсем отначало. Големият въпрос, обаче е откъде ще се вземат кадри за нея. Оказва се, че след реформите на Цветлин Йовчев голяма част от професионалистите бяха принудени да напуснат МВР. По районните управления останаха да служат хора с не толкова голям опит. Отделно от това бяха закрити много щатове и на практика се оказа, че оцелелите от чистката ченгета са принудени, като се казва в онази приказка с „трици маймуни да се ловят”.

 

Това на практика означава, че изикванията към кандидатите за ГДБОП ще бъдат много снижени. При първоначалното създаване на службата през 1991 година едно от изискванията към мераклиите за работа в БОП-а било да имат задължително 5-годишен трудов стаж като ченгета. Условие било и да са си изградили добро име в кариерата. На практика там са отивали най-опитните и смели криминалисти. Под въпрос е дали сега някой добър в професията ще реши да напусне мястото си, за да стане антмафиот. Всеизвестно е, че почти всяко ново правителство намира тази служба за неудобна и винаги иска да я прекрои, така че да бъде затрита. Това показва, че проектът с връщането на ГДБОП може да се окаже от ден до пладне. Говори се, че при разработването на дадена организирана престъпна група, винаги се стига до политическия елит или до определен олигархичен кръг. Тогава винаги се казва отгоре Работете до тук”, „Този не го пипайте” и т. н. След това за услугата пощадените си плащат стабилно, а престъпникът пак излиза „Баба Гинка чистачката”, обясниха бивши антимафиоти.

 

Те още си спомнят как след един от най-сериозните удари срещу петролен бос, той звъннал на 6-ма министри с въпрос: „Абе, кво става, аз за какво ви плащам?”. Именно служителите на ГДБОП хванаха Румен Петков в крачка по време на срещата си с братя Галеви. Пак те удариха алкохолни, петролни босове и видни контрабандисти. Именно в разработките изплуваха членове на митичния кръг „Монтерей”. От оперативното дело „Лиани” пък стана ясно и как се е финансирала ДПС от незаконния износ на дървен материал.

От начина, по който се структурира ГДБОП и от хората, които ще влязат вътре ще стане ясно, дали има воля „гущерът да си отреже опашката” или всичко ще бъде само прах в очите на хората.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6813 |17.11.2014 Валери Симеонов поема комисията по енергетика, Петър Кънев – на икономиката . 5| 6976 |17.11.2014 Владимир Чуков: Записите с обезглавяванията са заснети предварително от ИД . 6| 15995 |14.11.2014 Простата, Movenber, митове и дядо ми Атанас . 9| 5584 |14.11.2014 Цв. Цветанов: Знаете ли колко имена започват с инициалите Ц. Ц?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads