Реклама / Ads
1| 7024 |07.06.2017 АКТУАЛНО

КС забрани парламентът да пита Цацаров за конкретни дела

.
Сотир Цацаров Източник: БГНЕС
Конституционният съд (КС) забрани на парламента да пита главния прокурор за конкретни наказателни дела. Решението е по питане на самия обвинител №1 Сотир Цацаров.
 
През ноември миналата година Цацаров поиска КС да разтълкува текст от основния закон, който предвижда, че Народното събрание изслушва и приема годишните доклади на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор, внесени от Висшия съдебен съвет. В Конституцията е записано, че тези доклади са "за прилагането на закона и за дейността на съдилищата, прокуратурата и разследващите органи". Веднага след това е записано, че парламентът "може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика".

Въпросната разпоредба е нова и бе въведена с последните изменения в Конституцията именно с идеята за по-добър контрол върху прокуратурата и главния прокурор. В искането си до КС Цацаров обяви, че въпросният текст се разбира нееднозначно, като се очертавали две противоположни тези. Първата била, че докладите на главния прокурор по своята същност представляват обобщена аналитична информация за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика. Втората теза е, че НС е в правото си да изслушва и приема доклади на главния прокурор във връзка с предмета и развоя на конкретно наказателно производство.

Самият Цацаров смята, че парламентът не би следвало да очаква от главния прокурор доклад за предприетото и установеното от прокуратурата по конкретно наказателно производство, както и прогноза за бъдещия му край. КС подкрепя позицията на Цацаров и постановява, че Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство. Съдът все още не е обявил мотивите си. С това решение и с вчерашния тълкувателен акт на КС на практика депутатите няма да имат право да задават въпроси на прокурорите и следователите дори ако има анкетна комисия по определено дело. Това ще е факт, независимо че законодателят е предвидил възможността за закрити заседания, на които да се изнасят най-големите държавни тайни.

Президентът Румен Радев се очаква да разговаря с главния прокурор Сотир Цацаров в рамките на провежданите срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт, посветени на реформите в правосъдната система.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5507 |05.06.2017 Цацаров: Чужденци може да са организирали канала за мигранти . 6| 7940 |03.06.2017 Калпакчиев: Цацаров се поставя над закона и морала . 1| 4054 |30.05.2017 Парламентът в Македония гласува ново правителство
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads