Реклама / Ads
0| 5547 |11.11.2015 КРИМИНАЛНО

Дават на съд лекар заради смърт на пациент

.
Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу д-р Карамфила Р. за причиняване на смърт на пациент при професионална непредпазливост.
 

На Карамфила Р., която е ординатор невролог в УМБАЛ ”Света Анна ” в гр. София, е повдигнато обвинение за престъпление.

 

На 17.02.2012 г. в болница „Св. Анна” в столицата по спешност постъпила жена с диагноза ” Исхимична болест на сърцето – нестабилна ангина пекторис”. Два дни по–късно, докато била в болницата, пациентката се почувствала зле. Тя получила световъртеж, вследствие на който паднала на земята и силно ударила главата си. Получила подкожен хематом, като започнало и кървене в резултат на удара, съобщи БТВ.

 

В това състояние тя била откарана за преглед при д-р Карамфила Р., която в този момент била на работа. Лекарката решила, че се касае за епилептичен припадък, налагащ съответното специализирано медикаментозно лечение.

 

Същевременно д-р Карамфила Р., в разрез с относимата за този тип инциденти нормативна уредба, не назначила образни изследвания на главата /ренгенография и/или скенер/ за пострадалата пациентка. Именно чрез това изследване е могло с точност да се определи какви са настъпилите травматични увреждания и да се назначи адекватно и правилно лечение.

 

Един ден по–късно жената починала. Установено било, че причина за това е получената черепно–мозъчна травма, вследствие на което се получили кръвоизливи в мозъчния ствол. Леталният изход е щял да бъде избегнат при своевременно диагностициране на травмата посредством провеждане на образно изследване и провеждане на оперативно лечение веднага след това.

 

С бездействието си, д-р Карамфила Р. проявила немарливост при изпълнение на правно регламентирана дейност - упражняване на медицинска професия, представляваща източник на повишена опасност и по непредпазливост е причинила смъртта на пациентката. Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждането на делото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3508 |25.11.2023 Намушкаха с нож в затвора осъденият за убийството на Джордж Флойд полицай . 0| 5916 |17.01.2023 Петдесетолевката е най-често фалшифицираната банкнота за 2022г. . 0| 11380 |19.05.2021 Мъж скри наркотици в резервната гума на колата си. Спипаха го . 6| 15268 |22.08.2020 Въоръжен обра бензиностанция край Бобов дол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads