Реклама / Ads
0| 3600 |21.10.2015 НОВИНИ

Фандъкова: Ректорът на НХА е председател на експертния съвет за оценка на предложенията за поставяне на паметници

.
„Направихме основна промяна в Наредбата за паметниците и паметните знаци на Столичната община и създадохме експертно-художествен съвет, който има задачата да разглежда всички постъпили предложения за паметници. Ректорът на Националната художествена академия е председател на съвета по право, а в него влизат още художници, архитекти, скулптури, социолози, културолози, изкуствоведи, еколози, ландшафтни архитекти и експерти от свързаните области“. Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София, при среща с преподаватели и студенти от Националната художествена академия.
 

Тя обясни, че становищата на съвета са част от задължителната документация, която Столичен общински съвет трябва да разгледа преди да вземе решение за поставяне на паметник.

 

„За мен тази среща е много важна, защото културата, образованието и духовността са в основата на развитието на града. Хората, творците и свободният им дух са това, което създава атмосферата на София и я прави различна“, каза Йорданка Фандъкова. Столичната община в последните години въведе практиката да осигурява места за студенти и творци, в които те да реализират творчески проекти за града. „Планираме да създадем и специална интернет платформа за обсъждане на проектите и идеите за развитие на града, както и да осъвременим Наредбата за обществени обсъждания“, обясни кандидатът за кмет на София.

 

Фандъкова припомни, че Столичната община създаде и поддържа най-голямата програма за подкрепа на творци и финансиране на проекти в областта на културата и изкуството – програма „Култура“. „Дори в години на тежка икономическа криза не намалихме бюджета на програмата“,  отбеляза Йорданка Фандъкова.

 

„През тези години разкрихме нови пространства за култура и изкуство на открито. Новият ни приоритет е създаването на нови пространства за култура в изоставени индустриални сгради. Първият проект за такова място е за топлоцентралата зад НДК“, каза още Фандъкова.

 

На срещата в Националната художествена академия присъстваха ректорът проф. Кокалов, преподаватели и студенти, както и кандидатите за общински съветници от ГЕРБ Малина Едрева, Християн Петров, Михаил Владов, Димитър Папукчиев, Слав Стойчев и Емануела Стомонякова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3369 |20.10.2015 Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов ще посети област Пазарджик на 21.10.2015 . 0| 3464 |20.10.2015 Йорданка Фандъкова: 7% е ръстът на туристите в София през тази година . 0| 3266 |19.10.2015 Фандъкова: Изграждаме обединена информационна система на здравните заведения в София . 0| 3428 |18.10.2015 Фандъкова: Създаваме нови места за фермерски пазари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads