Реклама / Ads
0| 4331 |23.10.2015 НОВИНИ

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Гоце Делчев Георги Андонов на среща с и учители: Имате право на достойно възнаграждение за труда си

.
За да бъде цялото ни образование на ниво, един от изключително важните фактори е работещите в тази сфера и самите учащи се да имат подходяща база. Ние, политиците, имаме ангажимента не само да осигурим тази добра база, но и да гарантираме достойното възнаграждение на работещите в тази сфера. Това заяви кандидатът за кмет на община Гоце Делчев от ГЕРБ Георги Андонов по време на среща с учители и директори на училища и детски градини в общината.
 

„В Гоце Делчев трябва да се възползваме максимално ефективно от всички възможности, които ни предоставя европейската солидарност – програмите за трансгранично сътрудничество, оперативна програма „Региони в растеж“ и най-вече програмите на Министерство на образованието“, коментира Георги Андонов. Той пое ангажимент детските градини, които не успяха да бъдат обновени в рамките на последния програмен период, да бъдат обновени през новия на 100 %.

 

„Детска градина в село Лъжница, от която селото има голяма нужда, ще бъде изградена в рамките на една година – напълно реалистичен и изпълним ангажимент“, добави Андонов. Сред конкретните му ангажименти е и в селата Мусомища, Корница, Буково и Брезница да бъдат изградени физкултурни салони, както и да бъде обновена материалната база във Второ и Трето основно училище в Гоце Делчев. Кандидатът за кмет от ГЕРБ изрази желание проблемът с недостигащата учебна база в Първо основно училище да бъде решен с диалог. Андонов заяви още, че има уверението на Министерство на образованието и науката, че преструктурирането на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „П.К. Яворов” ще приключи до началото на новата учебна година, което ще даде възможност на училището да бъде санирано по програмата „Региони в растеж“.

 

 „Във всяко едно учебно заведение ще бъде изградена спортна площадка като тази, която открихме в НПГ „Димитър Талев“, заяви Андонов. В рамките на срещата той сподели идеята си за създаване на общинско предприятие, което да управлява спортните бази на територията на цялата община.

 

Георги Андонов още веднъж сподели позицията си, че в община Гоце Делчев е налице проблем в сектор „Предучилищно образование“. „Говорих с немалко учителки в детски градини в Гоце Делчев, които си задават въпроса защо средната им работна заплата е толкова по-ниска от средната за областта“, добави той.

 

 Що се отнася до ангажимента на общината да дофинансира дейността на детските градини, според Андонов има разминаване между отчетите в края на полугодието и в края на бюджетната година. „Плановете ми са да се увеличи бюджетът, който община Гоце Делчев отделя за дофинансиране дейността на предучилищното образование, на близо 1 100 000 лв.“, поясни той. Андонов даде пример с общините Банско, Разлог и Благоевград, където това увеличение е факт.

Георги Андонов бе категоричен, че с предприемането на необходимите мерки, средната работна заплата на педагогическия и непедагогически състав в детските градини може да бъде увеличена с от 150 до 250 лв.

 

По време на срещата бяха обсъдени и промените в Закона за предучилищното и училищното образование. По думите на Георги Андонов, е абсурдно да се твърди, че нововъведенията създават трудност за преквалификацията и квалификацията на учителите. Според него,  големите проблеми са други: неадекватно управление на бюджети от страна на общината; неизпълняване на ангажиментите на общината като съфинансиращ орган.

 

„Важно е да се започне диалог как могат да бъдат привлечени повече млади хора в професията, как могат да се осигурят учители по дефицитни направления – езици и информатика, как могат да бъдат повишени заплататите на заетите в сферата“, коментира още Андонов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3734 |22.10.2015 Цветан Цветанов: Най-правилния избор за община Пирдоп е номер 5 за Донка Бикова и ГЕРБ . 0| 5727 |22.10.2015 Савина Савова, кандидат на ГЕРБ за кмет: Започваме изграждането на парк „Възраждане” . 0| 4100 |22.10.2015 Калоян Паргов подкрепи кандидатите за кмет на с. Мрамор Ивайло Иванов и на с. Волуяк Младен Младенов . 0| 4040 |22.10.2015 Димитър Главчев подкрепи кандидатурата на Огнян Ценков за кмет на община Видин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads