Реклама / Ads
0| 3415 |22.10.2015 НОВИНИ

Миков: С кандидатите на левицата търсим решения, които да поставят проблемите на хората на национално равнище

.
Михаил Миков
Бягството от реалните проблеми на хората и подмяната им с политически PR по никакъв начин не дава перспектива за тях.
 
„За мен е ясно, че се прави опит с една доста скъпа кампания да се вкарват елементи на политическия PR, а не на реалната политика- това, което засяга всеки ден хората и живота на хората“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков пред  радио „Фокус“. Той даде пример със Северозапада, където бедността е убийствена. „Примерно във Видинска област 75% от първокласниците са от бедни семейства и няма някакво решение нито на държавата, нито промяна в политиката. Затова и с кандидата ни за Видин Людмил Димитров и кандидатите за общински съветници, търсим решения на общинско равнище за компенсиране на тези дефицити, тази убийствена бедност, която води до социално изключване като перспектива“, допълни той. По неговите думи се търсят решения, с които да се поставят въпроси и на национално равнище. „Защото бягството от реалните проблеми на хората и подмяната им с политически PR по никакъв начин не дава перспектива за тях“, каза още Миков. 

 

Председателят на БСП подчерта, че големият въпрос за БСП е какво мислят хората и доверието им в лявата политика.

 

По повод подадената колективна оставка на Общинския съвет на БСП-Стрелча, заради налагането на водач на листата от ръководството на партията, Миков коментира, че тези хора не са в БСП. „След като не е станала тяхната, искаха да наложат свой кандидат в Стрелча, веднага превзеха досегашния клуб на БСП и работят за АБВ, за друга партия. Така че въобще не ме засягат техните изявления“, категоричен е той. Според него това са бивши дейци на БСП и се използват предизборно от АБВ в кампанията.

 

Михаил Миков е на мнение, че хората вече усещат какво означава дясна политика. „Никой не обеща на българските граждани, че ще бъдат вдигнати данъците на работещите с минимални работни заплати, а знаете, че миналата година точно това направиха. Тези 300 хиляди души бяха ударени най-тежко“, каза още той. Миков припомни и данък „градина“. „Също се тръгва да се атакуват хората точно там, където има най-малко. А богатите, в същото време, се радват на един комфорт, но те са твърде малък процент“, допълни той. По неговите думи доверието към БСП и към автентичната лява политика е на първо място. „Има доста имитатори в политическия живот, имитатори на левица, например АБВ. Мисля, че хората могат да пресеят зърното от плявата, оригинала от ментето“, подчерта той.

 

Председателят на БСП е категоричен, че се наблюдава един сериозен процес на подмладяване  в листите на БСП – Видин, Търговище, Исперих. „Бях много приятно изненадан от младежите, които са в листите. Има и хората с опит, има приемственост. Лявото е модерно, както в Европа, така и в България“, поясни Миков. 
Лидерът на левицата подчерта, че само БСП има ясна платформа, която предлага на хората в случай, че спечели съответната община. „Всички други партии го правят, за да се отъркат във властта, за да направят някаква сделка зад гърба на избирателите, каквато сделка беше направена на национално равнище преди година по време на изборите. Аз смятам, че ще имаме  добри резултати, които ще изненадат всички тези, които постоянно атакуват БСП“, каза още Михаил Миков.

 

Пълен текст на интервюто:

Михаил Миков, председател на БСП в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: В предизборното студио на обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“ наш гост е Михаил Миков – председател на БСП. Кампанията за местните избори върви към своя край. Споделяте ли тезата, че тя бе вяла и безлична? 
Михаил Миков: Тя е бяла и безлична за тези, които си седят в София. А иначе в страната хората са доста изнервени от тежкия живот, който имат, от несправедливостите, коментират, говорят, искат промяна. 
Водещ: А как оценявате като цяло кампанията? Какви са впечатленията ви не само от страната, а и от погледа на другите политически сили? 
Михаил Миков: Аз за другите политически сили не искам да говоря. За мен е ясно, че се прави опит с една доста скъпа кампания да се вкарват елементи на политическия PR, а не на политиката, реалната политика, това, което засяга всеки ден хората и живота на хората… Аз в момента се връщам от бедния Северозапад, където бедността е убийствена. Примерно във Видинска област 75% от първокласниците са от бедни семейства и няма някакво решение нито на държавата, нито промяна в политиката. Затова и нашите кандидати, имахме пресконференция с кандидата ни за Видин Людмил Димитров, търсим решения на общинско равнище за компенсиране на тези дефицити, тази убийствена бедност, която води до социално изключване като перспектива. В крайна сметка търсим решения, с които да поставим въпроси и на национално равнище, защото бягството от реалните проблеми на хората и подмяната им с политически PR по никакъв начин не дава перспектива за тях. 
Водещ: Г-н председател, на няколко пъти премиерът Бойко Борисов коментира, че не вижда конкуренция в лявото пространство. Подценявана ли е на изборите БСП? 
Михаил Миков: Аз мисля, че той не трябва и да търси конкуренция, пък и нали нямаше да участва в изборите. В крайна сметка за нас големият въпрос е хората какво мислят, доверието им в нас, в лявата политика, така че неговите анализи са си негова работа. За мен важното е да има разговор с хората, да има доверие, връщане на доверието в необходимата лява политика за България и за отделния човек. Така че тези бодряшки изказвания на министър-председателя са си негова работа. 
Водещ: Една новина от деня ще ви помоля да коментирате, г-н председател. Общинският съвет на БСП-Стрелча подаде колективна оставка, заради налагането на водач на листата от ръководството на партията. Обвиняват вашия заместник Янаки Стоилов. Как коментирате тази новина?
Михаил Миков: Тези хора не са в БСП. Те след като не е станала тяхната, искаха да наложат свой кандидат в Стрелча, веднага превзеха клуба досегашния на БСП и работят за АБВ, за друга партия. Така че въобще не ме засягат техните изявления. Да са живи и здрави и да си вървят по пътя. Те имат друг кандидат просто. Те не са от БСП. Това са бивши дейци на БСП и се използват предизборно от АБВ в кампанията.
Водещ: Г-н Миков, връща ли БСП доверието на твърдия ляв електорат? 
Михаил Миков: За нас е важно да върнем доверието на хората, да върнем доверието на всички онези, чийто интерес минава през лявата политика. А твърдият електорат знаете, че винаги си гласува за своята партия. Тук става въпрос за разширяване на влиянието и за подкрепа от много широк кръг хора, които искат промяна, които виждат, че дясната политика убива и техния живот, и този на децата им, убива перспективата пред страната. Така че определено хората вече усещат какво означава дясна политика, какво означава да те излъжат, защото политиката им е непоследователна. Никой не обеща на българските граждани, че ще бъдат вдигнати данъците на работещите с минимални работни заплати, а знаете, че миналата година точно това направиха. Тези 300 хиляди души бяха ударени най-тежко. Сега се говори за данък „градина“, също се тръгва да се атакуват хората точно там, където има най-малко. А богатите в същото време се радват на един комфорт, но те са твърде малък процент. Така че доверието към БСП и към автентичната лява политика на първо място, защото има доста имитатори в политическия живот, имитатори на левица, например АБВ, мисля, че върви добре и хората могат да пресят зърното от плявата, оригинала от ментето.
Водещ: Младите хора с леви убеждения припознават ли БСП като партия, за която да гласуват? Вашите впечатления? 
Михаил Миков: Наблюдава се един сериозен процес на подмладяване и в листите, в представители на БСП. Мога да ви дам примери и във Видин, и в Търговище, и в Исперих. Бях много приятно изненадан от младежите, които са в листите, разбира се паралелно с хората с опит, има една приемственост. Лявото е модерно, лявото е модерно и в Европа, а съм убеден, че става все по-модерно и в България. 
Водещ: На какво заложихте в тази предизборна кампания? Най-вече на какви резултати се надявате? Какво очаквате на 25-ти?
Михаил Миков: На откровеност в разговорите, на политически разговори, на обясняване на лявата платформа, произтичаща от левите стандарти и на необходимата политика на общинско равнище. Да ви обърна внимание, че само БСП има ясна платформа, която предлага на хората в случай, че спечели съответната община. Всички други партии го правят, за да се отъркат във властта, за да направят някаква сделка зад гърба на избирателите, каквато сделка беше направена на национално равнище преди година по време на изборите. Аз смятам, че ще имаме едни добри резултати, които ще изненадат всички тези, които прогнозират и постоянно атакуват БСП. Очевидно това е основната алтернатива и на днешното управление и на дясната политика, която убива живота на мнозинството от българските граждани. 
Водещ: Кой е най-големият ви опонент на тези избори? 
Михаил Миков: Очевидно дясната политика, дясната политика прокарвана от партиите от управляващото мнозинство, дясната политика на местно равнище, която превръща общините единствено в разпределител на европейски средства, ефектът, от които не се усеща от хората. Какво от това, че примерно във Видин, откъдето се връщам, са заровени около 100 милиона под земята, след като канализацията на града не функционира по-добре от преди и след като бедността и редица други проблеми правят хората и апатични, и гневни, и крайно критични въобще към демокрацията и способността й да излъчи по политически начин техните представители. Така че нашият голям опонент е дясната политика и недемократичните средства, които разглеждат изборите като обикновено състезание и бизнес сделка зад гърба на хората, обикновено добре гарнирана с политически PR и рекламни ходове, в които се хвърлят милиони. 
Водещ: Да разбирам ли, г-н председател, че на тези избори вие очаквате да оберете негативния вот? 
Михаил Миков: Аз не очаквам нищо да обирам, а очаквам, че хората ще излеят гнева си, в който преминава апатията, в гласуване и то за единствената възможна алтернатива, за истинската лява политика, която предлага БСП. 
Водещ: Защо не успяхте да се разберете с АБВ, да издигнете общи кандидатури в по-големите градове на страната? Защо гледате на тях като на ваше менте?
Михаил Миков: Защото те не приемат, че в политиката има ляво. Те приемат, че няма ляво и дясно. Те приемат политиката като повод за сделка за властта. Това правят и на местните избори. Ако погледнете картата на страната ще видите на колко много места те подкрепят десните кандидати, за да могат да запазят управленското статукво на национално равнище. Това не са хора, които предлагат лява политика, въпреки че от тях има дейци, които са били подкрепяни и издигани от БСП. Преди малко разговарях с кмета на Брегово, където Първанов е отишъл да подкрепи единия десен кандидат, където като президент той е избиран с най-висок резултат и е получавал една много категорична подкрепа като президент на БСП и с цялото си нахалство той отива при тези хора. Хората са огорчени, обидени, дори тези, които не са с лява ориентация се учудват как може да падне толкова ниско един политик. 
Водещ: В края на нашия разговор, на тези избори коя за вас би била най-голямата изненада? 
Михаил Миков: Нищо не може да ме изненада. Смятам, че за други може би ще има изненада на тези избори и изненадата за тях ще бъде, че хората искат промяна. Промяна към една лява политика, истинска лява политика от истинска партия, а не от такива, които застанат на изборите само за да участват във властта. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3897 |22.10.2015 Кандидатите на ГЕРБ за кметове на Перник Вяра Церовска и на кв.“Изток“ Емил Костадинов се срещнаха с представители на спорта . 0| 3491 |21.10.2015 Дора Янкова с рейд в Доспатско в подкрепа на кандидатите на левицата за кметове и общински съветници . 0| 3974 |20.10.2015 Кандидатите на ГЕРБ с редица инициативи за 21 октомври 2015 г. / сряда/ . 0| 3723 |20.10.2015 Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Сопот Георги Григоров и кандидатите за общински съветници се срещнаха с жителите на Сопот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads