Реклама / Ads
0| 6016 |07.04.2016 МИНАЛО

100 години от рождението на д-р Петър Дертлиев

.
Петър Дертлиев
На 7 април 2016 г. се навършват 100 години от рождението на достойния български политик д-р Петър Дертлиев. През далечните вече години от началото на прехода неговото име беше синоним на възродената българска социалдемокрация. Социалдемократът Георги Анастасов накара депутатите да си припомнят и живота, и политическите му постижения.
 
Ако през 1990 г. д-р Петър Дертлиев беше избран за президент ,в България преходът щеше да има друга посока и съдба. Дертлиев бе уверен, че ако терминът „социална държава“ се запише в конституцията, страната ни действително ще е такава. Затова той се бори с всички сили България да има нов демократичен основен закон. Но се случи друго. Изглежда д-р Дертлиев не се вписваше в рамката на архитектите на прехода или излезе от нея и те провалиха кандидатурата му. Революционният патос на „прогресивните сили“ заглуши всякакви пориви на разума и родината ни се отправи по криволичещия и трънлив път на своя преход, който постепенно я окова в плен на олигархията.

Д-р Петър Дертлиев беше човек с огромен дух и вяра, който не позволяваше псевдополитици да използват социалдемокрацията като параван, като индулгенция за своето „прераждане“. Въпреки стремежите в наши дни със задна дата да се коригира и пренаписва историята името на д-р Петър Дертлиев ще остане неразривно свързано с Българската социалдемократическа партия /БСДП/, на която той цяло десетилетие бе председател и водач. Навярно най-точният начин да си спомним днес за неговия дух и принципи е заглавието на последното му интервю: „Прощавам се с живота, но не свалям знамето!“ Времето ще реши дали в политическите оценки и действия по време на прехода Доктора е бил винаги прав, защото той беше човек като всички нас, а социалдемокрацията учи на уважение към хората и техните дела. Морално задължение на всички, останали верни на принципите на социалната демокрация, е - въпреки трудностите да вдигнат гордо знамето и идеите, завещани от д-р Петър Дертлиев, за да се обединим и изградим заедно една справедлива и социална България, пишат негови съратници.

"България трябва да се управлява със сръчните ръце, умните глави и таланта на целия живот", припомня крилатата фраза на Дертлиев Георги Анастасов.  Както и друга негово мисъл, че, борейки се за трите принципа на социалдемокрацията - свобода, солидарност, справедливост, Дертлиев е записал социалния принцип в конституцията ни, наричайки я "друм, по който ще минем, за да създадем модерно, социално и справедливо общество".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8060 |29.03.2016 12 години България в НАТО . 1| 7026 |09.03.2016 31 години от атентата на гара Буново . 0| 5169 |28.02.2016 8 години от трагедията във влака София-Кардам . 1| 5822 |10.02.2016 The Independent : Европа повтаря историята на 1930-те години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads