Реклама / Ads
0| 8949 |28.03.2018 МИНАЛО

14 години Република България в НАТО

.
На 29 март 2018година България отбелязва 14 години от присъединяването си към Организацията на Северноатлантическия договор.
 
Пътят на България към НАТО започва на 14 февруари 1994 г., когато страната ни подписва Рамковия документ и се присъединява към програмата на НАТО „Партньорство за мир”. През март 1997 г. правителството приема Национална програма за подготовка и присъединяване на България към Северноатлантическия съюз и постановление на Министерския съвет, с което се създава правителствен механизъм за координация на усилията за подготовка и присъединяване към НАТО - Междуведомствен комитет за интегриране в НАТО.

22 ноември 2002 г. – България получава покана за членство в НАТО. „Предлагам на съвета на държавните глави на страните членки да поканим България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения. Това е решението, Съветът го прие", заявява точно в 10,56 ч. генералният секретар на Алианса Джордж Робъртсън в Прага на двудневната среща на високо равнище на НАТО.

На 29 март 2004 г. - Министър-председателят Симеон Сакскобургготски връчва на американския държавен секретар Колин Пауъл във Вашингтон ратификационния документ за присъединяване на България към Организацията на Северноатлантическия договор. От този момент България е пълноправен член на НАТО. Заедно с премиера Симеон Сакскобургготски ратификационни документи връчват и министър-председателите на Естония, Литва, Латвия, Румъния, Словакия и Словения.

Членството на България в НАТО е основополагащ външнополитически приоритет и ключов фактор за гарантирането на нашата сигурност и суверенитет. През изминалия период страната ни извървя важен път в утвърждаването си като пълноправен и активен участник в политическия диалог и съюзническите операции на НАТО. Истината изисква да отбележим и неизпълнените ни към този момент ангажименти. Заедно с не малка група държави трябва да догоним задължителните за всички страни членки 2% от БВП за целите на отбраната. Тясно свързано с това е и решаването на хроничният ни вече проблем по закупуване и въвеждането в използване на съвместими с притежаваните от страните партньорки в НАТО, на бойни платформи за Сухопътни войски, Военноморските и Военно въздушните сили. За да може Република България да се превърне в страна изпълняваща напълно ангажиментите си по Северноатлантическия договор.

Сергей Лазаров
Съюз на офицерите от резерва „Атлантик”, секция Варна
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 11248 |14.03.2018 Командосът Емил Шарков загина преди четири години. Помните ли? . 0| 6440 |10.03.2018 75 години от спасяването на българските евреи . 2| 11395 |09.03.2018 Навършиха се 33 години от атентата на гара Буново . 0| 5498 |28.02.2018 10 години от трагедията във влака София-Кардам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads