Реклама / Ads
5| 7715 |03.07.2014 МИНАЛО

150 години от рождението на Учителя Петър Дънов

.
Учителя Петър Дънов е създател на единственото по рода си самобитно българско учение, следвано, ценено и тачено от последователи в над 50 държави. Според западно-европейски изследователи българският духовен Учител се разглежда като едно от най-значителните европейски културни явления на миналото столетие, а българите се назовават народа на Дънов. Започват честванията за 150 г. от рождението на Дънов
 

Не случайно в националната класация Великите българи Учителя Петър Дънов е на второ място след Апостола.По случай юбилея се организират Дни на Учителя Петър Дънов. В седмицата на честванията ще се организират разнообразни събития, лекции и дискусии.

Кулминацията на събитията ще бъде Тържественият концерт в зала България на 11 юли, 19 ч., с участието на Софийска филхармония, Филхармоничен хор "Светослав Обретенов", солистите Гиргина Гиргинова, Виолета Радомирска, Георги Султанов и Мартин Цонев. Диригент на концерта ще бъде Йордан Камджалов - генерален директор на операта, филхармонията и фестивала в Хайделберг.
Събитието е под патронажа на ЮНЕСКО, Министерство на културата и г-жа Йорданка Фандъкова - кмет на София.

Ето и програмата на Дните на Учителя 7 - 13 юли 2014 г.

7 юли, 19.00 ч. София, Дом на архитекта, Кракра 11 Възможностите за щастие - актуални методи за трансформиране на състоянията на човешкото съзнание, дадени от Учителя. Дискусия с участието на Андрей Грива, Моника Балаян и Йоана Стратева.

8 юли, 18.00 ч. Градината на Учителя в София
Документална фотоизложба, разказ за интересната история на градината и работа с цветята. Водещ Елена Андреева.

9 юли, 19.00 ч. София, Дом на архитекта, Кракра 11
Духовното и културно наследство на Учителя Петър Дънов, представено от Галя Герасимова и Йордан Камджалов.

10 юли, 19.00 ч. София, Дом на архитекта, Кракра 11
За разпространението на Учението в чужбина - разговор с Марта Александрова, Йоана Стратева и др.

11 юли, 19.00 ч. София, Зала България
Тържествен концерт под патронажа на ЮНЕСКО, Министерство на културата и г-жа Йорданка Фандъкова - кмет на София.
С участието на Софийска филхармония, филхармоничен хор "Светослав Обретенов" и солисти: Гиргина Гиргинова - сопран, Виолета Радомирска - алт, Георги Султанов - тенор, Мартин Цонев - бас.
Диригент Йордан Камджалов

12 юли, 6.00 ч. Празничен наряд по случай 150 години от рождението на Учителя
12 юли, 12.00 ч. Отче наш - обща молитва
12 юли, 18.00 ч. Културен дом - Красно село
Празничен концерт с ръководител Петър Ганев
13 юли, Витоша - Обща братска екскурзия до местността Яворови присои - изходен пункт - х.Алеко, 08.00 часа

Петър Дънов произхожда от род на български възрожденци. Ражда се на 11 юли 1864 г. в с. Николаевка, край Варна, завършва теология и медицина в Бостънския университет. Завръща се в България и публикува първата си книга „Науката и възпитанието". През 1897 г. със свои съмишленици основава във Варна Общество за повдигане религиозния дух на българский народ, прераснало през следващите години в Общество Бяло Братство. В продължение на 40 години той извършва колосална проповедническа дейност в цялата страна и най-вече в град София. През 1914 г. Петър Дънов изнася първата си публична беседа на ул. Опълченска № 66, по-късно основава селището Изгрев, където с хиляди свои последователи създава единствения в българската история модел за съвместен братски живот.
Завършва земния си път на 27 декември 1944 г. в София. Тялото му е положено в градина на Изгрева, превърнала се в място за поклонение на хора от цял свят и обявено за паметник на културата.
Културното и духовно наследство, оставени от Учителя е сред най-значимите в България: повече от 5000 лекции, 150 произведения авторска музика и танцът Паневритмия, превърнал се във визитна картичка на България в целия свят.
В националната кампания на БНТ Великите българи през 2007 г. Учителят беше избран за втори, след Апостола.
Отзвукът отвъд граница от учението на П. Дънов започва още през 30-те години на XX век. Първоначално е насочен към Франция, Русия и Прибалтика, по-късно се разпространява в Канада, САЩ, Англия, Германия, Испания, Швейцария, Конго, Индия, Австралия, Бразилия, Япония и други.
Днес Петър Дънов е най-издаваният и превеждан български автор, а песните и молитвите, които е дал се изпълняват на чист български език от хиляди хора по целия свят.

Според западноевропейски изследователи българският духовен Учител се разглежда като едно от най-значителните европейски културни явления на миналото столетие, а българите се назовават народът на Дънов. Днес, с актуалната тенденция към обединена Европа, учението му се оказва един от възможните начини за сближаване и взаимно проникване на Западната и Източната култури. Учителят П. Дънов е както космополит, така и самобитно явление в българската култура.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6376 |01.07.2014 Лятно кино за годините на прехода . 0| 6411 |29.06.2014 Календар -на този ден преди години . 3| 6550 |06.06.2014 70 години от десанта в Нормандия . 0| 6690 |27.05.2014 Земетресение извади мумия на 7000 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads