Реклама / Ads
36| 9382 |04.02.2008 МИНАЛО

4 февруари 1997 г. изхвърли БСП от властта и даде шанс на СДС

.
Пак е 4 февруари, но 11 г. по-късно. Датата, която изхвърли БСП от властта за 8 г. и даде втори шанс на СДС. Да надзърнем в „Кратка лична история на съвременна България” на философа от Пловдив.
 

 

 

ndobrev.jpgПрипомняме, че на 4 февруари 1997 г. БСП върна мандата за съставяне на второ правителство. Столетницата се отказа от своя мандат чрез номинирания за поста министър-председател Николай Добрев и новия председател на ВС на БСП Георги Първанов. Тази стъпка и до днес се отчита като действие, което е спасило страната едва ли не от гражданска война, защото в периода януари - началото на февруари България изпада в дълбока политическа и финансова криза и е обхваната от протести на хората, недоволни от управлението на БСП. Правителството на Жан Виденов е принудено да подаде оставка, приета от Народното събрание на 28 декември 1996 г. На 8 януари 1997 г. левицата номинира за премиер министъра на вътрешните работи Николай Добрев. Мандат за съставяне на правителство той получава на 28 януари 1997 г. от президента Петър Стоянов, но всекидневните протести продължават и съществува реален риск за гражданския мир. На 4 февруари 1997 г. БСП връща мандата за съставяне на правителство. Политическите сили подписват споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г.

 

Цяло чудо е, че с толкова лош човешки материал, Костов успя да напарви нещо добро и за България

 

Ангел Грънчаров

 

Няколко най-решаващи месеци на 1997 г., до изборите, управляваше служебното правителство на Софиянски. Това правителство трябваше да стабилизира обстановката и затова предприе някои спешни мерки, в резултат на които курсът на долара беше намален от 3000 на 1000 лева. Трябваше също така да се възстановят доходите на хората, като се индексират заплатите, защото БСП, "социално-загрижената и отговорна партия" остави властта, когато средната пенсия беше 2-3 долара, а пък учителските заплати бяха от... 6 долара! Десницата обаче направи така, че хората отново да забележат известна възможност да се живее и оцелява в онази разруха, която им завеща толкова некадърната и крадлива левица.
Че СДС (ОДС, защото към СДС в коалиция влязоха БЗНС на Мозер и Демократическата партия, а също и ВМРО) ще вземе властта на предстоящите избори, в това никой не се съмняваше. Въпросът беше доколко обаче тази власт ще бъде упражнявана в интерес на обществото и държавата. СДС като гръбнак на коалицията трябваше да се реорганизира и да стане монолитна партия, та да не загуби властта в резултат на коалиционни разпри и ежби. Това беше страшно трудна, съдбовна задача, която реформаторът Костов успя да реши в тежките месеци на 1997 г., в месеците до изборите. Защото ако субектът на властта се раздираше от противоречия - а точно това беше коалицията СДС дълги години преди 1997-ма, то тази власт нямаше да бъде упражнявана ефективно, а и за дълго. Понеже - това събитията в периода 1989-1997 г. го бяха показали достатъчно ясно - СДС щеше както и преди неминуемо да се разцепи и да загуби властта по най-глупав начин. Това вече се беше случвало и Костов направи нужното повече да не се повтори.
Е, то ще се повтори, но едва след като СДС вече не е на власт, през 2001 г. и когато Костов вече няма да е лидер на СДС. Но преди това СДС ще управлява най-действено цял един мандат от 4 години, ще осъществи най-тежките реформи в историята на страната, ще постави цялата икономика на здрави пазарни основи, ще стабилизира финансите, ще осъществи историческата по своята значимост задача по геостратегическата преориентация на страната от руско-азиатската ос към западната цивилизация на свободата. И ще ни привърже към западния жизнен свят - НАТО и Европейския съюз - така твърдо и здраво, че след мандата на СДС никой, дори царят-ченге, дори антинатовецът агент Гоце начело на държавата, нито Сава Доганов, нито недоразумението Дмитриевич Станишев, нито дори титанът дон Бойко Борисов няма да може да разклати или промени тази съдбовна обвързаност на страната ни към Запада - независимо от това колко му е неприятен този наш геостратегически избор.
n.-mihaylova-s-kostov29.jpg Това са фактите на оня исторически поврат на страната, който беше осъществен от правителството на СДС начело с Иван Костов, за който комунистическата олигархия никога няма да му прости: защото нейна мечта беше обвързването на страната навеки с Русия и дори с Китай, но съвсем не с Европа. Ако някой се чуди защо цялата ченгесарска преса, всички партии и лидери, като се почне от руски мекерета като Дмитриевич и Сидеров, та се стигне чак до дон Педро Борисович Мафиотский, така единодушно мразят тъкмо Иван Костов, то нека повече не се чуди: този наш държавник така им разбърка картите и сметките, че те никога няма да му простят. По същият начин както великият Стамболов, който спаси независимостта на България от руската мечка, някога е бил най-силно мразен не само приживе, ами и след като руските шпиони са го убили, така и Иван Костов е най-мразен сега, защото окончателно съсипа всички планове за превръщането на България в Задунайская губерния, откъсна я от орбитата на Русия и я тласна по пътя на просперитета в пределите на западния, на евро-американския жизнен, ценностен и културен космос. И това трябва да бъде признато, понеже едно такова тълкуване се основава на неопровержими факти - и по тази причина не зависи от ничия субективна пристрастност. Казвам това, защото някои ще подскочат като ужилени когато прочетат тия справедливи мои думи и ще се опитат да обезценят смисъла им, като великодушно обявят моя милост за... "костовист". А аз съм си чисто и просто само един най-безпристрастен летописец и философ на историята - и нищо повече от това. А пък ако някой по тази причина ме нарича "костовист", то с това без да иска признава, че историческата необходимост по най-тайнствен начин съвпада с това, което Костов направи за България. И което тепърва ще прави: защото той остана комай единствения загрижен за България и сериозен политик. Шоумени като бат ви Бойко не ги броя, защото те не стават за нищо - освен за резил...
И скоро ще разберете - ако упорствате в дочитането на тази моя лична история на съвременна България - че през всички години на управлението на Иван Костов аз лично бях нещо като "антикостовист", понеже започнах едни дълги и безнадеждни борби срещу някои тогавашни галеници на Костов в пловдивското СДС, които успяха да дискредитират неговата кауза и историческа мисия, понеже бяха в политиката не за друго, а, както е обичайно по нашите земи, за да поработят единствено за личното си замогване и устройване. И затова такива безскрупулни кариеристи срещнаха моя личностен и философски протест още в първите дни на Костовото управление. Но за това ще пиша после, да караме поред.
И така, СДС за няколко месеца стана партия. Аз все още си бях член на Демократическата партия (а пък членовете на партиите в СДС автоматично ставаха негови членове) и по тази причина не счетох за нужно да проявя някаква активност по време на трансформацията на СДС от коалиция в партия. Когато наближиха изборите аз обаче се поинтересувах къде е клубът на СДС в квартала, разбрах къде е и отидох да се запиша, та да го подпомогна с нещо в предизборната кампания. Отидох там и заварих една крайно любопитна ситуация, за която, понеже съм правдолюбец, съм длъжен да кажа самата истина; така, предполагам, е било из цялата страна, да не говорим как пък е било в центъра, в София, където, разбира се, е истинският келепир.
Кварталният клуб на СДС се пукаше по шевовете от ентусиазирани кариеристи от всички поколения, които, както скоро разбрах, се тупкаха по гърдите, понеже били най-заслужили "барикадни герои" и по тази причина претендираха да получат най-големи парчета от прословутата наша българска "баница на властта" или пък да получат най-тлъста мръвка, и то по възможност без кокал. Аз много такива съм видял в своя път, но такава напаст, каквато в 1997 г. нахлу в редиците на бъдещата управляваща партия, признавам си, не бях виждал. Тук бяха разни дейци на предишните партии в СДС, които се бяха вкопчали в люта битка за постове в структуриращата се сега партия: преди всичко те бяха величия из разните "координационни съвети", а сега изведнъж за малко да станат никои; тая, разбира се, те нямаше да допуснат да се случи и по тази причина се вкопчиха в безжалостна борба. Лидер на клуба беше една бабичка, функционерка на партията на Муравей Радев, пловдивски "титан на демокрацията", която беше успяла да завладее ръководството на клуба и да се обкръжи с верна агитка от напиращи за разни управнически постове най-арогантни подлизурковци. Когато заявих на събранието, че искам да вляза в партията СДС, за да помогна с нещо, тогава един от тия подлизурковци на шефката направи гримаса и рече:
- Добре де, ама защо чак сега? Къде беше в януарските събития? На топличко ли си стоя? Ти изобщо бил ли си някога свързан с каузата на СДС?
Тоя тип почна, както се вижда, да ме изпитва и проучва сякаш щях да ставам член не на СДС, ами направо на... БКП - така, предполагам, са протичали и тогава партийните събрания. Аз се усмихнах и рекох, че съм в СДС още от първите му мигове в 1989 година, понеже съм от учредителите на първата опозиционна структура в Пловдив - Клубът за демокрация. Оня обаче не се предаде:
- Абе, знаем ги тогава какви бяха там, в първите опозиционни структури! Но къде беше сега, в решаващите моменти на янурската революция, когато ние мръзнехме по барикадите, а пък ти, изглежда, си се топлел, допрян до задника на жена си?!
kostov.jpg Това нищожество, както се вижда, почна да ме напада страшно нагло и трябваше нещо да направя, понеже публиката блюдолизнически се усмихна, възхитена на остроумието на скорошния барикаден герой. Който, както после разбрах, имал огромна заслуга по време на "революцията", понеже на огъня до барикадата, в един стар чайник през цялото време приготвял най-сладката греяна ракия, която сгрявала душите на "революционерите". За тия заслуги този човек, който иначе си беше най-обикновен алкохолик, ще стане заместник-кмет на цял пловдивски район и ще нанесе, разбира се, такива поразии, че в един момент всички ще се видят в чудо. Сега, чувам, същият алкохолен герой вече е голям активист на „Атака", а нищо чудно и към ГЕРБ на бат ви Бойко да се е прехвърлил вече.
Та по тия очевидни екзистенциални причини - а пък публиката на събранието беше в общи линии все от такива напористи като него кандидати за постове и кресла - моята задача да запазя известно достойнство още в първия миг ми се видя крайно трудна. Дори стана под въпрос дали изобщо ще ме приемат, нищо, че по право можех да стана член на СДС. Аз съм си малко сприхав и като нищо щях да направя един превъзходен скандал, но се въздържах, понеже усетих, че разположението на духовете е изцяло в полза на този барикаден герой, а не в моя. Казах само, че винаги съм се чувствал част от демократичната общност, че особени заслуги нямам, че не се мисля за нещо особено, че също така нямам някакви амбиции за постове, а че съм тук по ценностни подбуди, че аз, за разлика от някои други, по-идеалистично подхождам към тези неща. А за януарските събития казах, че съм бил в редиците на демонстрантите всеки ден, но че не го считам това за някаква голяма заслуга, защото там бяхме хиляди, а пък героите, предполагам, са единици.
Забелязах, че докато произнасях моята малко откъслечна реч, в публиката настъпи видимо успокоение: явно този там речовитият е някакъв мухлю, явно той не иска постове, явно не ни е конкуренция, аха, ясно, щом е идеалист, значи не е опасен, защото е глупак - ето такива мисли прочетох в очите на мнозинството от публиката, която, както казах, видимо изпита невероятно облекчение. Даже оня, героичният алкохолик, с който скоро ще се сблъскам, за малко да се просълзи (те и алкохолиците, ако сте забелязали, си падат малко нещо идеалисти!), извини ми се и заяви, че г-н Грънчаров е достоен да бъде член на СДС, че такива като него идеалисти са гордостта на тази партия. Сега пък аз за малко да се просълзя, ама се въздържах.
Ето такова беше положението в структурите на СДС из цялата страна, няма как да е било друго. Както сега същата тази измет пъпли в редиците на ГЕРБ, както преди време беше дори за кратко в „Атака", така тогава същите тия хора наводниха структурите на СДС, без свян примлясквайки за някакви постове, за предпочитане да са по-големи и апетитни. Човешкият материал на нашите политически партии и движения, както се вижда, е все този, комунизмът ни завеща една такава човешка маса без никакви морални скрупули и спирачки, та по тази причина аз лично се чудя как СДС и Костов въпреки тази напаст все пак успяха да направят нещо добро и за самата държава. Моралното разложение на нацията и тогава, и сега, беше ужасяващо; спомням си даже, че скоро една жена ще заяви най-простодушно на събрание на СДС следното:
- Господа, аз никога не съм била комунистка. Най-активно съм участвала във всички тия години в битките за демокрация. Много съм пострадала, комунистите ме уволняваха от работа, преследваха ме, страдах много с цялото си семейство, които също са привърженици на демократичната кауза. Но ето, че доживях времето ние да сме на власт и цялата власт да е наша. И по тази причина, понеже аз имам голям проблем, семейството ми живее в малък апартамент, та... искам сега новата наша власт да се погрижи за мен и да ми осигури един по-голям апартамент. Мисля, че съм го заслужила. Чувам, че общината имала оборотни апартаменти, които ще трябва да бъдат приватизирани за жълти стотинки. Ето защо, аз слагам своята кандидатура за един такъв апартамент. Дойде и нашето време да получим и ние нещо от нашата власт; няма само комунистите да се облажват от властта я?!
rektorat_resize.jpg Каза това женицата без изобщо да се усети какво казва, а пък аз изтръпнах и погледнах какво става в душите на публиката, взирайки се в лицата и в очите им. Никой не усети гафа на женицата, а пък някои бабички дори се разплакаха, понеже, види се, "госпожата", бидейки "от нашите", си има съвсем справедливо искане. Шефката на клуба предложи да гласуваме на тази жена СДС да осигури апартамент от по-евтинките. Аз тогава направих една голяма грешка като се показах безчувствен към човешката мъка, понеже взех думата и казах нещо скандално: че ние, понеже сме демократи, не подобава да правим досущ същото, което правеха едно време комунистите. Че трябва да сме поне малко по-добри от тях. Че сме в СДС не заради някакви облаги, ами заради каузата на свободата и демокрацията. Зинах още нещо да кажа, ама в този момент някой от публиката изви на умряло и хората скочиха да крещят срещу мен, разбира се, ето така:
- Абе, тоя за какъв се мисли, бе?! Как те не е срам да спекулираш с човешката болка, бе?! Ти сърце имаш ли, бе?! Засрами се малко, бе!!! Ти луд ли си, бе?! Леле, каква наглост: на честен ще ми се прави пък тоя?!
И, засрамен, аз си седнах на мястото. Мина ми през ума да трясна стола и да си ида завинаги, ама се въздържах. Останах, за да видя и други такива невероятни истории в тия четири години: та да има кой да ви разкаже сега за тях. Ето по тази причина останах. И видях неща, които човек и с най-развинтеното въображение не може да си представи. Истории на човешката низост и подлост. Ето затова е цяло чудо, повтарям, че с толкова лош човешки материал Костов все пак успя да направи нещо добро и за България. Това е моето мнение, така мисля аз, "антикостовистът" - както набързо ме обявиха в клуба още тогава. Пък същите тия сега ме величаят за "костовист", та по тази причина и аз вече не знам кой съм...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9223 |10.01.2008 Как народът изрита от властта старата блудница БСП . 41| 25546 |03.01.2008 Парламентът дава 1 млн за беломорските бежанци, потомците им още чакат . 28| 37802 |25.12.2007 Диктаторът Чаушеску - разстрел заради мизерия и деца със СПИН . 9| 36161 |15.10.2007 Мата Хари – красивата шпионка с грозната смърт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads