Реклама / Ads
7| 5875 |10.09.2013 МИНАЛО

АФП: България спира разследването за смъртта на Георги Марков

.
България ще закрие 35-годишното разследване за „българския чадър", който стана причина за смъртта на дисидента Георги Марков през 1978 година в Лондон, предаде АФП.
 

"Досега не е предприето никакво действие срещу конкретен човек - задържане, повдигане на обвинение или заповед за арест, което може да бъде причина за удължаване на 35-годишната давност. На 11 септември наблюдаващият прокурор ще затвори случая", заяви говорител на българската прокуратура.

Убийството на известния писател и драматург Георги Марков бе едно от най-необикновените и мистериозни престъпления от периода на Студената война.

Видният журналист избяга във Великобритания от комунистическа България през 1969 година.

Докато чакал автобуса на моста Ватерло на 7 септември 1978 година на път за работното си място в Би Би Си, изведнъж усетил пронизваща болка в задната част на десния си крак. По късно казал на семейството си, че в онзи момент видял как един минувач взима чадър от земята. Непознатият бързо пресича от другата страна на улицата и хваща такси. Случаят се запомня като „Убийството с чадър"

Марков вдигнал висока темепература и пет дни по-късно починал в болницата, без да бъде разпитан от полицията. Аутопсията установила, че в бедрото му има малка метална сачма, която може да е съдържала рицин или някаква друга силна отрова.

След като научил за смъртта на Марков, Владимир Костов - друг български дисидент, който също станал жертва на подобно нападение в метрото в Париж през 1978 година, решил да се прегледа и лекарите открили подобна сачма в гърба му, припомня новинарската агенция.

Разследване във Франция по-късно установило, че в сачмата не е възможно да е имало достатъчно количество отрова, че да убие човек. Случаят по-късно беше предаден на България.

















Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 9776 |21.08.2013 Гърция си иска църковни реликви от България; да си върнат костите на Самуил! . 55| 120367 |20.05.2013 Учени признаха! България е земята на най-древната цивилизация . 13| 15836 |13.03.2013 БЪЛГАРИЯ И РИМСКАТА ЦЪРКВА В ИСТОРИЯТА . 21| 22472 |07.02.2013 „ВТОРАТА“ БЪЛГАРИЯ В ДНЕШНА МАКЕДОНИЯ ПРЕЗ VІІ-ІХ ВЕК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads