Реклама / Ads
4| 8019 |08.10.2016 МИНАЛО

Дясната ръка на Любчо Георгиевски е била сръбски агент

.
Доста Димовска
Дясната ръка на бившия македонски премиер и бивш лидер на ВМРО – ДПМНЕ Любчо Георгиевски - Доста Димовска е работила за зловещата сръбска Държавна сигурност УДБА.
 

В днешния брой на най-тиражния македонски вестник „Дневник” главният редактор на изданието Дарко Яневски пише следното: „Може би ще са необходими 50 години на ВМРО-вците, за да разберат, че Доста Димовска, Бог да я прости, е работила за сърбите, а не за българите. И нещо повече – тя е защитавала и укривала доносниците и клеветниците по време на първия мандат на ВМРО-ДПМНЕ /1998-2002/”, цитира БГНЕС.

 

Димовска бе заместник на Георгиевски в партията, а когато той стана премиер на Република Македония в края на 1998 г., назначи Доста Димовска за вицепремиер и за вътрешен министър. Разкритията за агентурното минало на Димовска идват само няколко дни след като Държавният архив в Скопие за първи път публикува досиетата на преследваните от УДБА македонски граждани. Директорът на архива Филип Петровски разкри, че по официални данни над 136 хил. граждани са имали образувани досиета от зловещата Държавна сигурност на югодиктатора Йосип Броз Тито. Според Петровски става въпрос „за най-зловещата част от съвременната македонска история”.

 

Доста Димовска в края на кариерата си бе изпратена като директор на македонския културен център в София. До момента Любчо Георгиевски, чието досие също липсва в архивите, не е разкрил публично причината за раздялата си с Димовска, когато през 2002 г. тя подава оставка от всички партийни постове. През същата година тя бе назначена за директор на Агенцията по разузнаване, на който пост остана до 5 май 2003 г. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5582 |19.04.2016 Фрогоко! Георгиевски песимист за бъдещето на Македония . 0| 4458 |21.03.2016 Дясната ръка на Франциск: Папата има желание да дойде в България . 16| 4629 |07.03.2016 Георги Гьоков: Пълният провал на дясната политика е в сигурността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads