Реклама / Ads
6| 9975 |03.04.2015 МИНАЛО

Днес е роден големият хидролог Любен Русев, брат на Дилма Русев

.
Бразилският президент Дилма Русев и брат й инж. Любен Русев
Братът на Дилма Русев – Любен Русев, сътворил язовирите в България, 2007 г. се самоуби като бедняк, в крайна мизерия. Той е роден на 3 април. Днес щеше да навърши 85 г. Почина без да се срещне с прословутата си сестра, която е и моя сестра, разказа пред Фрог нюз Анна Петрова, доктор по археология.
 
Когато Дилма Русев е била на визита в България между 6 и 12 октомври миналата година, Анна Петрова така и не успява да се срещне с нея, защото от президентството не са я допуснали. 75-годишната жена вярва, че са се уплашили от нея, че ще повдигне темата как Емил Кюлев, главен съветник по финансов надзор на Първанов, е присвоил измамно имотът им в София на ул. „Аксаков” и ул. „Бенковска”. Когато бразилският президент е на посещение в България не споменава и дума за нейния велик брат – хидролог.

Любен Русев е човекът, който проектира цялата язовирна мрежа на България. Става въпрос за най-големите язовири в страната ни, разказва сестра му Анна Петрова. От акад. Андрей Тошев получих миналата година документ. БАН предлагат най-високи държавни отличия и орден „Стара планина” за този изключително заслужил хидролог, който умря в немилост с пенсия от 200 лв. и в пълна мизерия.

Язовирите „Беглика”, „Васил Коларов”, Баташкият водносилов път - една от първите хидроенергийни каскади в България, където са изградени общо пет големи язовира, язовир „Жребчево”, който е най-дългият язовир на Балканския полуостров, дълъг 18 км. и станал култово място покрай филма „Слънчево”, язовир „Дяково” и много други. Трудът му е събран в огромен алманах с хората, които сътвориха водното стопанство на България, разказва Петрова.

Любен Русев дълги години не е допускан извън пределите на България по линия на ДС заради баща му – капиталист в Бразилия. Същият баща и на Дилма Русев, който тя изкара виден комунист, ядосва се Петрова.

Най-накрая, когато го пуснаха, той замина за Алжир и Мароко, направи им огромна язовирна мрежа с напоителни системи. Претърпя 2 инфаркта там, не му понесоха жегите. Там работеше срещу заплата от 450 долара. А некадърните западни инженери, които постоянно питаха нашите нещастни български инженерчета как да си оправят зулумите по язовирите, вземаха по 4000 – 5000 долара заплати. Страшна дискриминация.

Брат ми бе честен, безсребреник човек, помагаше на всички. Беше главен контролен инженер, отговаряше за якостта на язовирните стени в България. Нито един язовир, който той е проектирал досега, не се спомена за него да е причинил някакъв потоп. Досега няма пропукване, няма спукване, каза Анна Петрова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7978 |21.12.2014 Днес се навършват 13 г. от трагедията в дискотека "Индиго" . 1| 6183 |24.10.2014 На този ден се роди големият Радичков ! . 5| 9600 |04.10.2014 Роден е Джон Атанасов – създателят на „бъдещето“ . 87| 8605 |23.09.2014 Режисьорът на "Роден на 4 юли": Сталин е фантастична и грандиозна личност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads