Реклама / Ads
0| 7105 |13.11.2015 МИНАЛО

Домът на Райна Княгиня в София е развалина

.
Домът на Райна Попгеоргиева в София
В тази къща Райна Княгиня прекарва последните години от живота си, а от 2000-та година постройката е собственост на общината. Днес там живеят 3 семейства – под наем – между 55 и 100 лева. Пукнатини, счупени стъкла и тераса пред срутване подсказват, че къщата може би дори е опасна за обитателите. Има само полужива табела за великата българка.
 
Последните 8 години от живота си Райна Княгиня живее в тази къща в центъра на София. Eдинствено надпис напомня, че някога тук е живяла жената, ушила знамето за Априлското въстание.

Къщата е пред срутване, собственост на общината, пуснала тук хора, които не са наследници на видната българка. Там сега живеят около 10 души.Тъй като Райна Княгиня е историческа личност, къщата й би трябвало да е паметник на културата. Поне така гласи законът за културното наследство. Но не е.  „Не прилича, трябва да бъде, не прилича на такава, освен табелата, която е написана тука, друго нищо няма”, казва Величко пред Нова телевизия.

Пукнатини, счупени стъкла и тераса пред срутване подсказват, че къщата може би дори е опасна за обитателите. Кметът на район „Сердика” не е съгласен. „Самата къща няма конструктивни нарушения. Отцепването може да бъде реконструирано и то не е проблем за цялата сграда, за конструкцията”, коментира кметът на район „Сердика” Тодор Кръстев.

Кметът трети мандат, обещава, че тепърва и вече със сигурност,  домът на Райна Княгиня ще стане паметник на културата, а наемателите ще бъдат настанени другаде.

Засега обаче въпросът е в задънена улица. В Министерството на културата нямат информация докъде е стигнала процедурата. Тръгваме си, но ще се върнем. Скоро. За да проверим дали надписът е избелял,  дали вратата все още е широко отворена, дали когато почукаме ще ни отворят и дали век по-късно общината ще намери място, на което да си спомняме за Райна Княгиня.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8412 |11.11.2015 Учени откриха загадка на Хималаите . 25| 7122 |10.11.2015 ФРОГЗАГАДКА! Познавате ли тези хора и откога е снимката? . 6| 7323 |10.11.2015 10 ноември и оставката на Т. Живков - №1 в новата ни история . 1| 10843 |09.11.2015 Преди 26 години падна Берлинската стена- символ на комунизма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads