Реклама / Ads
0| 5898 |08.05.2018 МИНАЛО

Европа отбелязва Деня на Европа и 73 години от края на войната на континента

.
В Германия, както и в повечето европейски държави, във вторник, 8 май, се отбелязват 73 г. от края на Втората световна война в Европа, припомня Deutsche Welle.
 
Най-забележителното събитие, организирано по този повод във ФРГ, е словото на бившия президент Рихард фон Вайцзекер, който бе първият политик на Берлин, определил 8 май като ден на освобождението на германците от нацизма.

В последните години официални събития, свързани с тази дата, се провеждат в Германия само на кръгли годишнини. В програмата на канцлера Ангела Меркел за текущата седмица няма планирани събития, свързани с 73-та годишнина от края на Втората световна война. Не е изключено обаче Меркел да поздрави за победата френския президент Еманюел Макрон или колегата му от Украйна Петро Порошенко, отбелязват от редакцията.

На 8 май 1945 г. британският премиер Уинстън Чърчил и държавният глава на САЩ Хари Труман обявяват края на войната в Европа. Късно вечерта на 8 май (ранните часове на 9 май по московско време) Германия подписва за втори път капитулацията в присъствието на всички съюзнически сили и СССР. Заради часовата разлика краят на войната се отбелязва на две различни дати в Европа и Русия.

Окончателният край на Втората световна война обаче настъпва едва с подписването на капитулацията на Япония, което се случва на 2 септември 1945 г.

В последните години 9 май се отбелязва по-скоро като Ден на Европа, защото Денят на победата се асоциира със СССР.

Във Втората световна война участват 61 държави като пряко е засегнато 80% от населението на земята. Военните действия се водят на териториите на 40 държави. Загиват приблизително 57 милиона души, от които 20 млн. руснаци.

 Денят на Европа се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., само 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

„Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5611 |11.04.2018 Бургас отбелязва 75 години от спасяването на евреите . 3| 9187 |19.02.2018 Отбелязва се годишнината от обесването на Васил Левски в цялата страна . 0| 5538 |10.02.2018 Отбелязваме 139 години от Учредителното събрание . 0| 5708 |13.01.2018 Отбелязваме 140 години от рождението на Яворов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads