Реклама / Ads
4| 7556 |05.01.2019 МИНАЛО

На Йордановден да почетем Ботев и да не забравяме: Търпението е дадено само за скотовете

.
О, Боже, Боже! Великий Боже!
 

Кои не са слепели,
кога са смело щели
да видят Твойт лик?
……………………

Да видя Тебе аз не смея,
пред Твойто име аз немея,
пред Твойте очи аз бледнея,
пред Твойта слава аз слепея!
И тая планина висока,
която виждам пред очити,
и там една река широка,
която пада от гората,
не са ли те творения Твои?

 

Стиховете са от одата „Бог“ на първата българска поетеса Елена Мутева, която е родена през 1825 г. в гр. Калофер.  Реката „широка“ е река Тунджа, която извира от връх Юрушка грамада и буйна се спуска по стръмните склонове до град Калофер. На Богоявление калоферци надуват гайдите, забиват тъпаните, запяват „Залюбила е Василка“ и нагазват в ледените води на река Тунджа, където танцуват легендарното си мъжко хоро.

Традицията повелява хвърленият от свещеник богоявленски кръст след изваждането му от водата да бъде предаден на най-младия участник в хорото.  

 

Калоферци са известни с прочутите си хайдути, бунтовници и просвещенци, чиито дух и българщина Калофер и до ден днешен пази. На днешния ден отбелязваме и 171 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев. Калоферци са от свестните, често считани за луди, както пише Ботев в стихотворението си „Борба“.  Те са готови да направят „ръцете си на чукове, кожата си на тъпан, главата си на бомба“ и да излязат на борба със стихиите.

 

Да почетем Ботев и да не забравяме в какво е вярвал!

„Аз обичам народа си, аз милея за него и за това, при сичкото си негодувание против неговата политическа апатия, аз вярвам, че скоро ще дойде онова време, когато от една страна ще се препълни чашата и на неговите страдания, а от друга - и той ще да чуе гласът на своите верни синове и ще да разбере, че в катехизисът на свободата отмъщението е много по-голяма християнска добродетел, нежели търпението, което е дадено само за скотовете."

 

Днес от 13.00 часа пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина ще се проведе тържествено честване по повод 171 години от рождението на великия български революционер, общественик, поет и публицист. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. В програмата ще участват Силвия Лулчева, мъжки вокален ансамбъл „България” с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски и Гвардейският представителен духов оркестър.

 

Днес в град Калофер вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в тържествата, посветени на 171 години от рождението на Христо Ботев. Това съобщиха от Прессекретариата на държавния глава. В 10.50 часа в музея на Ботев Илияна Йотова ще поднесе цветя пред бюста на поета и революционер и пред паметника на майка му Иванка Ботева. В 11.15 часа вицепрезидентът ще произнесе слово за Христо Ботев.

Илияна Йотова ще поднесе цветя пред паметника на бащата на поета революционер Ботьо Петков, след което заедно с шествието-поклонение ще се отправи към мемориалния комплекс „Христо Ботев“.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6766 |25.01.2019 Колтуклиева: Корнелия като каже Бъ, трябва да каже и Цъ . 0| 7399 |02.06.2018 142 години от гибелта на Ботев, поклон пред загиналите за Свободата . 0| 6157 |28.05.2018 Над 1100 души тръгват по стъпките на Ботевата чета . 0| 5838 |27.05.2018 Преди 142 г. Ботев слиза от парахода ”Радецки” на козлодуйския бряг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads