Реклама / Ads
9| 11571 |05.11.2009 МИНАЛО

Изобретенията, които промениха света

.
За да отбележи 100-годишнината си,Музеят на науката в Лондон даде задача на кураторите си да подберат 10-те изобретения,които имат най-мащабно влияние върху историята на човечеството
 
След това те бяха представени на обществено гласуване, за да се определи най-важното постижение за изминалите векове на научно развитие и достижения. 50 000 посетители на музея и онлайн участници дадоха своя вот. "Ню сайънтист" помести класацията на епохалните изобретения.

1. Ренгеновият апарат - 9 581 гласа

С този доста категоричен резултат (близо 20% от вота) медицинският рентген беше определен за най-важното изобретение в научната история. През 1895 Вилхелм Рьонтген откри рентгеновото лъчение, известно в западната научна литература като X-rays, където “Х” обозначавало неизвестният им произход. После Рьонтген открил, че те преминават през плътта и създават образ на фотографска плака. Рентгеновата снимка на ръката на съпругата на откривателя е най-старото известно такова изображение.

Това изобретение спечели най-високото признание, защото по всеобща оценка е донесло огромни ползи в повечето области на медицината и е първият метод да се надникне вътре в човешкото тяло без да се прибягва до разрези.

2. Пеницилинът - 6 825 гласа

Наблюдението на развитието на гъбични спори доведоха Александър Флеминг до откриването на първия антибиотик през 1928 година. През 1940 година след съвместна работа между британски и американски учени пеницилинът за първи път достигна до пациентите. Този успех даде тласък на развиването на огромна гама нови лекарства, които направиха диагностиката и лечението на бактериални инфекции несравнимо по-леко.

3. Откриването на двойната спирала на ДНК - 6 725 гласа

Музеят притежава части от първия модел, реконструиращ ДНК-молекула, използван от Франсис Крик и Джеймс Уотсън през 1953 година. Техният пробив направи възможно да се опознае как се предава и управлява генетичната информация в клетките на организмите, а с поевтиняването на процеса на проследяване на генома тези достижения ще имат все по0широко приложение.

4. Капсулата на “Аполо” 10 - 4 649 гласа

Преди четири десетилетия трима души са прекарали много време в капсулата, притежавана от музея в Лондон в тренировки за първото кацане на повърхността на Луната, което се осъществило няколко месеца по-късно. Стъпването на Луната е едно от постиженията с огромно символично значение за възможностите на нашата раса.

5. Ракетният двигател V2 (”Фау 2″) - 3 985 гласа

Това изобретение е задвижвало едно от на-нашумелите високотехнологични оръжия на Третия райх през Втората световна война, а след поражението на нацистите наистина е променило света. Двигателят е чедо на Вернер фон Браун, който впоследствие се премести да работи за САЩ, за да работи по собствената им програма за създаването на междуконтиненталните балистични ракети. След това гениалният германец е работил и за НАСА, върху създаването на ракетният двигател “Сатурн 5″, който успешно докара мисията “Аполо” 11 до Луната.

6. “Ракетата” на Стивънсън - 3 533 гласа

Моделът на Стивънъсън постигна скоростен рекорд на състезанията през 1829 година и убеди света в предимствата на преносимите двигатели. Той е построен съгласно основни принципи, които стават стандарт за парните локомотиви, разнасяли хора и стоки навсякъде по земното кълбо в продължение на един век. Историята можеше и да е друга: през 1829 на състезанията е имало локомотив, известен като “Лъки” (”Щастливия”), който е можел да надмине “Ракетата”, но е бил значително по-ненадежден.

7. Компютърът “Pilot AC” - 3 472 гласа

Един от най-ранните многоцелеви компютри - “Pilot ACE” - стартира първата си програма на 10 май 1950 година. Тогава е бил най0бързият компютър в света. той получи признание заради важното си място сред компютрите от първо поколение, предшестващи бурното развитие на електронноизчислителните машини до наши дни.

8. Пневматичните машини - 3 457 гласа

Тя е изобретена от Томас Нюкъман през 1712 година, а експонатът в Музея на науката е построен по негови планове през 1791 година от Франсис Томсън. Това е най-старата машина “тип Нюкъман”, която е запазена непроменена.
Пневматичната машина решила енергийния проблем на своето време и дала началото на индустриалната революция. Чрез изпомпване на водата от дълбоките мини тя даде на човечеството достъп до огромни, преди недостъпни, залежи от въглища. Твърдението, че именно тази машина стартира индустриалната епоха в известна степен е спорно, но е пък е безусловно, че с нея се слага началото на зависимостта на от органичните горива.

9. Автомобилът “Форд”, модел “Т” - 3 231 гласа

Чрез първенството си по отношение на идеите за масова продукция “Ford Motor Company” въведе автомобилите широко на пазара. “Фордизъм” се превърна в общоприета метафора за производство в огромни количества на нещо, а това седи в основата на философията на съвременната индустрия. Първостепенна роля в тази концепция изигра първият масов модел на “Форд” - модел “Т”, известен разговорно под името “Ламаринената Лизи”.

10. Електрическият телеграф - 2 694 гласа

Чарлс Уийтстън и Уилям Куук си партнираха успешно в създаването през 1837 година на първия в света успешно работещ електрически телекомуникационен апарат. Телеграфът за първи път използва електричеството за съобщения на дълги разстояния и застана в основата на първата мрежа за обществени комуникации. оттогава тези мрежи нарастват по обхават, възможности и капацитет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 17139 |01.09.2009 70 години от началото на ІІ -та световна война . 3| 10201 |06.08.2009 6 август - ужасът на Хирошима . 9| 9455 |11.07.2009 14 години от кошмара в Босна и траур за 8 хил. убити . 0| 13243 |16.04.2009 Празнуваме 130 години Търновска Конституция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads