Реклама / Ads
0| 5249 |16.02.2016 МИНАЛО

Миков: Екзарх Антим I трябва да е пример за съвременните водачи на българския народ

.
Михаил Миков
„Екзарх Антим I следва да е пример за съвременните водачи на българския народ, които трябва да поставят интересите на мнозинството от българските граждани пред собствените и тези на своите приближени. Колко от тях могат днес да заявят: ‘Ще бъда блажен, ако с моята саможертва възкръсне България за нов свободен живот!’.” Това написа във Фейсбук председателят на БСП Михаил Миков по повод годишнината от избора на митрополит Антим за първи български екзарх на 16 февруари 1872 г.
 

„Славно е името на Антим І. Няма край по българските земи, който да не пази светъл спомен за него – от родния Лозенград до Видин. Екзарх Антим е един от най-енергичните и предани борци за българската църковна и културна независимост. Доказателство са думите му: ‘Не ще престана да бъда носител на духа на народа си.’,” отбелязва също Миков. 

 

Няколко десетилетия Антим I е във водовъртежа на националната ни съдба и история, припомня лидерът на социалистите: „Сега, когато честваме 200 години от неговото рождение, сме длъжни да отбележим, че конституционната история на Свободна България не може да се разкаже, без да се изтъкне неговото име. Екзарх Антим е председател на учредителното Велико народно събрание, дало на народа ни Търновската конституция”.

 

Тази година имаме още едно важно честване – 25-годишнината на действащата Конституция на Република България, посочва председателят на БСП. По думите му нейното приемане е също толкова значимо събитие в друг преломен момент в най-новата ни история.

 

„Длъжни сме да я съхраним. Време е да изпълним ключовите й повели, като изградим демократичната, правовата държава, основите на които бяха поставени, но днес се подкопават и социалната държава, която още не сме успели да реализираме. Не бива да забравяме, че заради тях българските граждани бяха убеждавани, че трябва да се разделят с недостижими в момента социални и стопански стандарти”, пише лидерът на левицата.   

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5798 |15.02.2016 Разкриха писма между папа Йоан Павел II и омъжена жена . 0| 5225 |11.02.2016 25 г. от тел. 112, а десетки хиляди души нямат достъп до него . 1| 5835 |10.02.2016 The Independent : Европа повтаря историята на 1930-те години . 8| 5865 |08.02.2016 Истинският Индиана Джоунс" за най-новото в египтологията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads