Реклама / Ads
4| 6879 |15.03.2016 МИНАЛО

Непревземаемият Одрин падна!

.
Одрин
Преди 103 години българската армия е записала една от легендарните страници в своята история. На 13 март (26-ти нов стил) 1913 година, по време на кървавата Балканска война българите извършват един от най-огромните военни подвизи в новата ни история – под командването на генерал Георги Вазов непревземаемата турска крепост Одрин е превзета.
 
Драматичните събития около тази величествена битка започват ще през 1912, когато България започва дълго чаканата борба за своето обединение. Идеалът на царството е всички българи, останали на чужди територии да бъдат присъединени в една голяма държава, каквато се е очертавала Санстефанска България.

В самото начало на войната българите постигат победи. Царските войски се изправят срещу центъра на османските сили и ги обръщат в бягство. Втора армия заема позиции около непревземаемото укрепление Одрин и го поставя под обсада, докато другите части настъпват към Цариград.

До декември 1912 г. Одрин остава блокиран от българските войски, но до бойни действия не се стига. Армиите на Фердинанд не успяват да пробият отбраната край Чаталджа и превземането на Цариград става невъзможно.

Турците склоняват да подпишат примирие, като се съгласяват блокадата над Одрин да остане, но след  преврата в Цариград обявяват, че ще продължат военните действия. Българите се активизират и на 3 февруари, в изключително тежки условия, започва битката за крепостта. Най-големия по дължина фронт се пада на Източния сектор, където са съсредоточени половината от силите на атакуващите, начело на които застава генерал Георги Вазов.

Планът за атаката, изготвен от самия генерал Михаил Савов – помощник на Главнокомандващия БА, се оказва изключително успешен. Големият пробив на Източния сектор от крепостта е извършен под командването на ген. Георги Вазов, брат на Иван Вазов и генерал Владимир Вазов.

Обсадата на Одрин от български и сръбски войски, започнала през октомври 1912 завършва с превземането на турската крепост от Втора Българска армия на 26 март 1913 година

Решителната победа на храбрите бългалски войници слага точка на Балканската война.

Обсадата на Одрин ще остане в историята и като един от първите случаи на действие на бойна авиация (след Италианско-турската война от 1911-1912 г.).
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6149 |12.03.2016 Посетители могат да видят двореца на Чаушеску . 8| 6044 |10.03.2016 Отбелязваме Деня на спасението на българските евреи . 1| 7054 |09.03.2016 31 години от атентата на гара Буново . 14| 7170 |08.03.2016 Чорапогащници подарявали на 8-ми март през соца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads