Реклама / Ads
1| 7269 |28.11.2016 МИНАЛО

Новооткрит надпис променя историята на Античния театър в Пловдив

.
Новооткрит надпис гласи, че Античният театър в Пловдив е строен през 90-те години на Първи век След Христа, а не както бе известно досега през 116-117 година от Втори век. Това обяви кметът на Пловдив Иван Тотев заедно с археологът Мая Мартинова и Николай Шаранков, разчел надписа.
 

С това, по думите на Тотев отпада и твърдението че великолепното съоръжение е строено по времето на император Марк Улпий Траян за сметка на император Домициан, допълва БТА.

 

Шаранков уточни, че надписът е на старогръцки и е намерен в неразкрито във времето стълбище на Античния театър. По думите му това е най-ранният надпис, който дава информация не само за Филиполол, но и за институциите в града, за създаването на общото събрание на провинция Тракия, както и за водещата му роля в провинцията по времето на Домициан.

 

Част от надписа, който пренаписва историята на Пловдив, е открит още преди десет години, но при реставрациите днес археолозите попадат и на неговото продължение, което е неочаквано и води до такова откритие. Той ще бъде консервиран и изложен в галерията под сцената на Античния театър, която в момента се реставрира и подготвя за експониране.

 

По думите на археолога Мая Мартинова според събраните данни за тогавашния Пловдив може да се каже следното "Един цветущ град, един от най-големите в източните провинции на Римската империя и както казва Лукиан в произведението си "Бегълците" неговата красота блести отдалече".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7999 |24.09.2016 Кино ”Сердика” остана в историята . 0| 9282 |30.08.2016 Ето ги най-жестоките владетели в историята . 0| 6256 |19.08.2016 В Рио грациите ни ще се борят и с историята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads