Реклама / Ads
4| 5547 |23.12.2015 МИНАЛО

Откъде идват Рождество и Коледното дърво?

.
Къщата ухае на зима. Прясно изпечен хляб, миризма на печени сухи чушки и пращящи в камината дърва!
Древните римски празници се наричали „календи“. Може би оттук идва и и мето на Коледа. "Календи" се наричал първият ден на всеки месец. Най-празнични били януарските календи, защото тогава били избирани новите консули.
 
Рождество или Божич

Навярно на Балканите взели думата от Рим, за да представят празника на зимното слънцестоене . Чак към  IV – V век християнската църква въвела празника Рождество Христово и го свързала с езическите чествания на слънцето.

Има и друга версия за името „Коледа“. Легенди разказват, че то идва от традицията да се колят животни преди празничните дни. При съседите в Македония и Сърбия коледният празник се нарича „Божич“. Така е и по някои градове и села в Пиринска Македония.

Символът на коледното дърво

Иглолистното дърво, понеже е вечнозелено, е на почит още от древни времена. То е символизирало  вечния живот и безсмъртния дух. Украсяваме елха в дома си не само заради уюта, който създава. Свещичките и блестящите топки символизират слънцето, луната, звездите и човешките души. Звездата на върха пък е символ на Витлеемската звезда , която в библейската история упътва мъдреците към мястото, на което е роден Исус.

Само преди век и половина българите, а и другите балкански народи, не са украсявали  елхи. Хората занасяли в дома си пън от буково, дъбово или крушово дърво. Пробивали дупка в него, а в нея наливали олио и поръсвали тамян. След това увивали дървото в бяло платно и в този вид бъдникът дочаквал празничната вечер, свидетелстват наши възрожденци.

На самата Бъдни вечер се извършвало „прекаждане“. Най-възрастният в семейството обикалял с бъдника три пъти наредената трапеза, а после минавал с него из всички стаи, хамбари и обори и други помещения. След това поставяли бъдника в огнището и стоели будни, докато дънерът изгори докрай. Затова и го наричали така – бъдник – символ на възраждането. Той се тълкува като дървото, което се извисява до небето и спуска клони до земята, за да слезе по него Младият Бог, наричан още Божич.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 9510 |22.12.2015 Скопие в потрес: ФТ ни „бара” ново име . 7| 9983 |22.12.2015 Синът на бай Тошо с 300 лева пенсия . 0| 5316 |21.12.2015 14 години от трагедията пред "Индиго" . 41| 10264 |17.12.2015 СЕНЗАЦИЯ! 165 г. от Христа е началото на летоброенето на българите в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads