Реклама / Ads
0| 7216 |06.12.2015 МИНАЛО

Откриха потънал галеон със съкровища за милиарди

.
Галеон с несметно богатство
Потънал преди повече от 300 години испански галеон с несметни съкровища бе открит край бреговете на Колумбия, предадоха световните агенции. Корабът "Сан Хосе" превозвал злато, сребро и скъпоценни камъни, предназначени за испанския крал Филип V.
 
Според в. "Ил Тиемпо" стойността на товара се оценява на десетки милиарди долари, пише "Всеки ден". Британската преса назовава по-скромна сума - около 1,5 млрд. долара. Новината за откриването на кораба на морското дъно бе оповестена в петък в "Туитър" лично от президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос.

"Страхотна новина! Открихме галеона "Сан Хосе", написа Сантос. Той посочи също, че в събота ще бъде дадена пресконференция по повод сензационната находка в град Картахена. Държавният глава обаче замълча по въпроса дали сандъците със съкровищата вече са извадени. Галеонът потънал през 1708 година в Карибско море близо до град Картахена след битка с кораби на британския флот. През юни 1708 г. британски кораби потопили "Сан Хосе". В битката той се взривил и екипажът загинал. Смята се, че останките са на 300 м дълбочина. Оттогава откриването му е сред най-големите мечти на търсачите на съкровища.

Според "Ил Тиемпо" още в средата на 80-те години съкровищата на кораба са се оценявали между 5 и 10 млрд. долара Според изданието обаче оттогава те би трябвало да са се увеличили многократно заради инфлацията и промяната на курса на долара. Според в. "Дейли мейл" на борда е имало най-малко 11 млн. златни монети, много други скъпоценности и екипаж от 600 души. В. "Дейли телеграф" пък добавя, че галеонът е превозвал 116 сандъка с изумруди, 2 г. платина и цялото богатство на вицекраля на Перу. Американската компания "Сий сърч армада" (SSA) също претендира за съкровището. Тя започнала търсенето му още през 1979 г. и твърди, че открила мястото на останките на "Сан Хосе" още през 1981 г. близо до островите Росарио. В съобщението на Колумбия от петък не се съобщава нищо за спора с американската компания за издирване на потънали кораби и съкровища.

Преди близо 35 г. Колумбия и SSA били партньори и се договорили да търсят заедно галеона и да си поделят съкровището, щом го открият. Но после властите в Богота обявяват, че находката принадлежи на Колумбия. Тогава започва дълга съдебна сага. През юли 2007 г. Върховният съд на Колумбия удовлетвори иска на компанията, според който тя би трябвало да получи половината от намерените на борда съкровища. Съдебният състав обаче посочи, че решението се разпростира единствено върху находките, които не попадат под определението на културно, историческо и художествено наследство на страната.

Със сигурност в определението "наследство" попада почти всичко, което преди 3 века се е пренасяло от Новия свят към Испания. През октомври 2011 г. окръжният съд на федералния окръг Колумбия в САЩ отклони иска на компанията, която настояваше правителството на Колумбия да ѝ изплати 17 млрд. долара за разходи по организиране на подводните експедиции и за неизпълнение на договора за търсене на потъналия кораб. Американският съд тогава отчете аргументите на адвокатите на колумбийската страна за незаконността на подобен иск. "Сан Хосе" е бил част от флотилията на испанския крал Филип V по времето, когато той воюва с англичаните във Войната за испанското наследство (1701-1714). По време на тази война Испания губи контрола над Южна Италия, Сицилия, Сардиния, Милано и Нидерландия. Според колумбийски медии се очаква Испания също да предяви претенции към огромното по размер богатство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8413 |11.11.2015 Учени откриха загадка на Хималаите . 0| 6785 |08.09.2015 Откриха нов гигантски Стоунхендж . 0| 7519 |21.08.2015 Откриха стена с човешки черепи на ацтеките . 0| 7262 |03.07.2015 Откриха обновената къща-музей на Иван Вазов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads