Реклама / Ads
1| 8286 |21.06.2014 МИНАЛО

Откриха ценна находка на 17 века до Лъвов мост

.
Източник: в. Монитор
Над 450 находки са открили археолози при разкопки по време на строежа на новото кръстовище на Лъвов мост, пише "Монитор". По-голямата част от тях са монети от различни епохи, като има дори от началото на ХХ век.
 

Предмети от Османската империя се редуват с такива от Античността, съобщи заместник-кметът по културата в Столичната община д-р Тодор Чобанов. Открити са и фибула (вид брошка за захващане на дрехи), украшения, декоративни брадвички и т.н. Всички те ще бъдат изложени в Музея за история на София в Централната минерална баня.

Най-забележителното откритие на археолозите е търговска пломба на император Теодосий І Велики, властвал в края на четвърти век. С нея са се запечатвали продукти, които са били превозвани от търговци. Находката е намерена по време на първия етап на археологическо проучване от северната страна на Лъвов мост. На пломбата са изобразени император Теодосий І и синовете му Аркадий и Хонорий. „Той е императорът, разделил Римската империя на две между синовете си”, обясни д-р Чобанов. Открит е и надпис от началото на втори век.

Той насочва към храм, за който има данни, че е под улица „Св. Кирил и Методий”. „По шрифта съдим, че е от втори век. За всеки век е използван различен вид шрифт”, каза д-р Чобанов. Археолозите са открили и основите на истински римски мост от началото на хилядолетието. Той е бил разположен на 6 метра дълбочина край бул. „Мария Луиза”. Част от зидовете са били под водата на сегашната река Владайска.

Те са успоредни и перпендикулярни и можело да се твърди, че са част от архитектурен комплекс за укрепване на северния бряг на реката. Основите на моста ще бъдат разкрити в парково пространство, казаха от общината. Археолозите очакват да открият още находки при втория етап от работата си – при южната част на Лъвов мост. Голяма част от тях обаче вероятно са били унищожени по време на строителството през миналия век – не само на съоръжението, но и на бул. „Сливница”, смятат специалистите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6135 |05.06.2014 Китайци откриха панталони на 3300 г. . 2| 7803 |13.01.2014 Откриха надгробната плоча на Караджата! . 0| 8872 |05.10.2013 Откриха неизвестна досега картина на Леонардо да Винчи . 1| 6609 |02.09.2013 Откриха брат-близнак на вампира от Созопол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads