Реклама / Ads
2| 7245 |27.12.2015 МИНАЛО

Петима българи загинаха преди 12 години в Кербала

.
Живите склоника глава пред загиналите
Петима български военнослужещи загинаха преди 12 години в Кербала при самоубийствена атака с камион-бомба. При инцидента бяха ранени още 27 души от контингента.
 

 Кървавият атентат отне живота на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров. За целия период на участие в операцията в Ирак - от 22 август 2003 г. до края на 2008 година, България е участвала с 11 контингента с обща численост 3367 души. За издръжката, транспорта и оборудването на българските контингенти за периода на операцията в Ирак са изразходвани 155 343 000 лв.

 

Във връзка с тъжната годишнина, ветерани от първия български батальон в Ирак организираха в Пловдив военно-тактическо състезание в памет на загиналите им другари. Всеки от участниците в състезанието трябваше да направи 27 лицеви опори , 12 набирания и 3 по 10 метра спринт с пълно бойно снаряжение. Символиката на числата дава датата 27 декември 2003-та:

 

„Целият този комплекс се прави в пет кръга, което е в чест на петимата загинали. Или 27 лицеви опори - това е датата 27 декември от деня на атентата, 12 набирания - това е дванайстия месец от годината и 03 - три по 10 спринта", каза снайперистът Тодор Станков. Организатор на състезанието е снайперистът от база „Индия" Тодор Станков, който с точния си изстрел свали единия от терористите в камиона-бомба преди 12 години. И днес бившият командос е убеден, че той и другарите му са направили всичко възможно да спрат нападателите:

 

„Въпреки, че дадохме 5 жертви там, всички, абсолютно всички действаха адекватно и така както трябва. Според мен предотвратиха даването на много повече жертви", категоричен е Станков. От 10 години Тодор е извън българската армия и работи като висококвалифициран наемник в различни точки на света. От дистанцията на опита си „точният мерник" от база „Индия" е категоричен, че и днес българската армия не осигурява адекватно обучение и екипировка за бойците си на мисия:

 

„Изцяло трябва да се промени тактическата подготовка, физическата подготовка и също така - селекцията на войниците", допълни Станков. Тодор и неговите съмишленици се надяват с подобен тип състезания да привлекат вниманието на днешните младежи към военната професия и спорта.

 

Панихида за загиналите в Кербала имаше днес и в Русе.  Близки, приятели и бойни другари се събраха на гроба на офицерски кандидат Антон Петров - една от жертвите на атентата в база „Индия“. Русенският рейнджър загина само две седмици, след като навърши 26 години.

 

„Тя болката няма как да намалее, тя се усеща все по-силно и по-силно с изминалото време, защото липсата е много голяма...Те не са вече истински празници, но все пак сме живи хора, трябва по някакъв начин да го отпразнуваме, макар и с болка в сърцето…със сълзи, с болка, но продължаваме”, каза майката на Антон.

 „Където и да се намира българският военнослужещ – у нас или по света, когато той воюва, го прави под български флаг и в интересите на България...Вечна памет на всички български герои, Бог да ги благослови и Бог да пази и да благослови всички български военнослужещи, където и да се намират по света”, заяви бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада „Специални сили“.

 

В памет на Антон, всяка година по Коледа семейството му дава стипендия на ученик от гимназията, в която е учил героят от Кербала.

С панихида и възпоменателен военен ритуал и минута мълчание в Карлово също почетоха паметта на петимата български военослужещи.

Отбелязването на годишнината се състоя пред "Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм" и в него участваха зам.-министърът на отбраната Десислава Йосифова, началникът на 61-ва Стрямска механизирана бригада - бригаден генерал Груди Ангелов, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, близки на загиналите, техни приятели и колеги.

 

"На 27 декември войната влезе в дома на пет български семейства и скръб помрачи българската коледа", каза зам-министърът на отбраната Десислава Йосифова. Тя се обърна към близките и роднините на загиналите в Кербала военнослужещи с думите: "Вашите синове, бащи и съпрузи са съвременните герои на България. Онези, чиито пример ще мотивират днешните и бъдещи военнослужещи, които ще дадат своя принос, за да живеят спокойно нашите деца".

 

"Днес свеждаме глави пред онези, които загинаха, за да спасят своите другари", припомни командирът на военно формирование 34750 бригаден генерал Груди Ангелов. Нашата страна участва в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак от 22 август 2003 година до 20 декември 2008 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 10244 |17.12.2015 СЕНЗАЦИЯ! 165 г. от Христа е началото на летоброенето на българите в Европа . 5| 5723 |05.12.2015 Архиви говорят: Стив Джобс е бил в България . 5| 17364 |22.10.2015 Неизвестната десетдневна война България-Гърция . 1| 5997 |19.10.2015 Рисунки в бутилка от България стигнаха до Албиона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads