Реклама / Ads
1| 6990 |09.08.2013 МИНАЛО

Подхвърлиха откраднатото хитлеристко знаме пред „Фокус

.
Откраднатото от Националния военноисторически музей немско бойно знаме се появи рано днес пред офиса на Агенция „Фокус" в София.На него има инвентарен номер на фондовете на НВИМ.
 

Полковото хитлеристко трофейно знаме от Втората световна война изчезна от Националния военноисторически музей (НВИМ) на 8 юни. По случая беше образувано досъдебно производство срещу неустановено длъжностно лице на музея във връзка с изчезналото трофейно знаме. Разследването на случая се осъществява от Военна полиция. Ангажимент на Военно-окръжната прокуратура е да провери дали са били изпълнени всички задължения от страна на служителите на музея, които са длъжностни лица, работещи в Министерство на отбраната.

„В музея има две такива знамена, които са ни предоставени от Централния музей на въоръжените сили в Москва. През 1962 г. НВИМ е разменил свои експонати с тях. Знамената не са предоставени с никаква историческа справка. НВИМ има конкретика относно това - къде се е сражавал полкът, включително и на Източния фронт, както и в Европа. Информацията за самия полк е тази, която ние притежаваме, нямаме съпътстваща такава, пристигала през 60-те години на миналия век. Разследването по случая се води от Военна прокуратура, обяснява Соня Пенкова.

На колекционерския пазар знамена като откраднатото от Националния военноисторически музей са много скъпи, казва за Агенция „Фокус" Пейо Колев, автор на сайта „Изгубената България", по повод откраднатото немско пехотно знаме от времето на Втората световна война.

„Най-вероятно това знаме би могло да се продаде относително безпрепятствено и на добра цена в Америка. Другите големи колекционери на германска милитария са в Русия, но ми се струва по-трудно да бъде транспортирано. Това е доста скъпо знаме, единична бройка е. Цената зависи от купувача. Мисля, че стойността на едно такова знаме може да достигне до десетки хиляди евро. Не знам точно колко", посочи Колев. По думите му, ако това не е случай на поръчкова кражба, знамето не би могло да се появи на официален аукцион, нито в сайтове за колекционери на германска милитария, каквито има няколко.

„Много е трудно да се проследят профилите на потребители в сайтове за колекционери. Доколкото знам, има някакъв членски внос, за да купуваш и да продаваш. Тези хора са анонимни, защото колекционирането на германска милитария се свързва до някаква степен с някакви убеждения. Въпреки че голяма част от колекционерите просто се интересуват от история. Аз съм скептичен, че знамето ще остане в България", каза още Пейо Колев.

„Мисля, че крадците, които са изпитали угризения на съвестта, са решили да върнат знамето. Още повече, че то е трудно реализируемо на световния пазар, защото хитлеристките бойни знамена са няколко стотин. Една голяма част от тях са в руски музеи, други – в западни, при частните колекционери има съвсем малко. И появата му в някоя частна колекция незабавно ще предизвика искания за връщане на знамето от страна на нашите служби. Крадците, дали поради угризение на съвестта, дали поради страх, че ще бъдат заловени, са решили да върнат знамето и така да не лишат нашата съкровищница от един ценен боен трофей", коментира директорът на НИМ проф. Божидар Димитров по повод намереното днес пред офиса на агенцията знаме













Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 13737 |07.08.2013 Приказките на Братя Грим - пълни със секс и насилие . 0| 10090 |02.08.2013 В пернишко село започнаха препис на "История славянобългарска" . 1| 7351 |30.07.2013 Евксиноград - резиденция на монарсите . 0| 8690 |27.07.2013 Трус от 7,8 по Рихтер сринал до основи Благоевград и Симитли през 1904 година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads