Реклама / Ads
30| 12201 |23.09.2021 МИНАЛО

Проф. Келбечева: Без Москва можеше да няма метеж като Септемврийското въстание

.
Проф. Евелина Келбечева
„Фактически на 23 септември този метеж е бил заповядан и донякъде спонсориран от Москва. И с идването на агентите у нас, т.нар. професионални революционери - Коларов, Димитров... Това е един акт на масов терор, който не е решение дори за БКП, която още през 1918 година се е обявила за филиал на Коминтерна ... И тя вече не е самостоятелна национална политическа партия”, посочва проф. Евелина Келбечева, коментирай Септемврийско въстание от 23 септември 1923 г.
 


Септемврийското въстание в този смисъл е производна на външни планове. Без Москва, такъв метеж нямаше да се случи. Защото генералната линия, която идва от Москва, е дестабилизация на съществуващите правителства, терор, предизвикване на този метеж, който да покаже, че има фашизъм. Но в България никога не е имало фашизъм и националсоциализъм на власт, това са само пропагандни клишета, които не са истина...Защото през Втората световна война България продължава да поддържа активни дипломатически отношения със СССР, който прави у нас най-голяма си шпионска мрежа...", каза още проф. Келбечева пред БНР.


"Когато ние сме окупирани от съветската армия през ВСВ, тогава започва втората фаза на съветизацията на България. Затова и филмът, който направихме, е наречен "Второто освобождение".


Проф. Келбечева е съавтор с режисьора Светослав Овчаров на документалния филм „Второто освобождение“, представен в кино "Люмиер" преди седмица.


"Датата е 5 септември, защото тогава СССР обявява война на България, когато България е във война с Германия. В нотата пише, че се обявява война на управляващата фашистка клика, но никъде не пише, че държавата е фашистка", каза още историкът пред БНР.


По думите на проф. Келбечева в учебниците по история е било забранено последните две - три години да се пише, че ние сме били окупирани от СССР. А това е изкривяване и фалшифициране на историята, категорична е проф. Келбечева.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9899 |08.09.2021 Напусна ни видният български дипломат и учен проф. д-р Еньо Савов . 12| 9905 |16.12.2020 Проф. Иван Илчев: В С. Македония няма елит, който да е завършил в България . 16| 12475 |23.11.2020 Проф. Овчаров за драмата София-Скопие: Застрашена е българската идентичност . 21| 23605 |24.06.2020 На парада в Москва преди 75 години съветските войници не искат да докосват знамената на Хитлер /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads