Реклама / Ads

1| 7454 |12.05.2020 МИНАЛО

Reuters: Най-ранните свидетелства за съвременните хора в Европа са открити в българска пещера /видео/

.
Откъслечни костни вкаменелости и молар, открити в България, датирани преди около 45 000 години, показват, че популациите на Homo sapiens са проникнали в Европа - дотогава бастион за неандерталците - по-рано от известното досега, съобщиха учени, цитирани от Reuters.

Според изследователите ДНК от петте вкаменелости от пещерата Бачо Киро в България демонстрира, че те принадлежат на анатомично съвременните Homo sapiens. Тези доказателства разрешиха дебат за това кой е направил забележителен масив от артефакти на мястото, включително каменни и костни инструменти и висулки, изработени от зъбите на пещерни мечки.

 

Изследването измества назад с хиляди години пристигането на Homo sapiens в Европа, крайъгълен камък в историята на вида, възникнал в Африка преди около 300 000 години и след това разпространен по целия свят.


Човешките останки от пещерата варират от 43 000 до 46 000 години, докато свързаните с тях артефакти са на възраст до 47 000 години, заяви палеоантропологът Жан-Жак Хублин, директор на отдела за човешка еволюция в Института за еволюционна антропология на Макс Планк в Германия.

 

„Изглежда, че това е времето на най-ранната вълна на съвременните хора в средните ширини на Евразия“, добави Хублин, с доказателства за наличието на Homo sapiens сравнително скоро след това на подобни географски ширини от Моравия до Монголия.

Неандерталците вече са обитавали Европа в продължение на стотици хиляди години. Хублин казва, че новите открития показват, че двата вида се припокриват може би 8 000 години преди неандерталците да изчезнат.

 

Води се дебат за това какво е обрекло неандерталците, включително възможността нашият вид да ги е унищожил след хиляди години взаимодействие, включително чифтосване, което оставя незаличим отпечатък върху човешкия геном.


„Според мен неандерталците са изчезнали от Европа заради конкуренцията с нашия вид. Това обаче не се е случило за една нощ “, казва Хъблин, водещ автор на изследвания, публикувани в списанието Nature, заедно с второ изследване в Nature Ecology & Evolution.

 

Останките от животни в пещерата разкриват лов и копаене на пещерни мечки, бизони, гигантски елени, коне, хиени и лъвове.
Артефактите включват заострени кремъчни остриета и множество лични орнаменти, включително мънисто, изработено от слонова кост на мамут и висулки от мечешки зъб. Тези висулки имат поразителни сходства с тези, направени по-късно от неандерталците в Западна Европа, което показва, че нашите най-близки еволюционни братовчеди са възприели аспекти на Homo sapiens културата.
„ДНК доказателствата вече са сигурни, че неандерталците и Homo sapiens са си взаимодействали, когато са влизали в контакт един с друг. На места тези взаимодействия може би дори са били „приятелски настроени“ поради липса на по-добра дума “, казва антропологът и съавтор на университета в Ню Йорк Шара Бейли. "Ние носим тяхното ДНК и те бяха повлияни от нашите културни иновации."Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 6870 |08.05.2020 Европа отбелязва 75 години от капитулацията на нацистка Германия . 0| 7354 |06.05.2020 Ефрейтор Иван Арабаджиев - с 5 войнишки ордена ”За храброст” . 0| 6711 |04.05.2020 117 г. от смъртта на Гоце Делчев - Левски на поробена, българска Македония /видео/ . 1| 7119 |28.04.2020 Царе, папи, патриарси, депутати – шутовете са навсякъде....

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ