Реклама / Ads
0| 6595 |28.06.2021 МИНАЛО

Създадоха нов шрифт на основата на почерка на Левски

.
Източник: Национална картова и платежна система
Нов шрифт е създаден на основата на почерка на Васил Левски. Проектът е на Националната картова и платежна схема (НКПС), а идеята е да се възродят и съхранят спомените за българските историческите корени, пречупени през модерното технологично мислене.
 

Това е част от поредицата инициативи, с които НКПС ще се стреми да положи основите на създаването на култура на българската писменост в съвременния дигитален свят, разказват от НКПС.

 

Те вярват, че дигитализацията на почерка на Апостола ще допринесе за възраждането на българската писменост в нашето съвремие.

 

"Както актьорът се вдъхновява от образа на героя, който представя пред публиката, така и типографът, решил да възпроизведе почерка на историческа личност, буквално усеща диханието на човека, по чиито стъпки върви. Това е сложна творческа симбиоза, а не механично пренасяне на графични форми от фотоизображение към цифров графичен формат", коментира Стефан Пеев - филолог, издател и създател на шрифтове.

 

По думите му, специално за Левски трябва да се подчертае, че има един от най-чистите и виртуозни почерци от известните ни революционери - почерк, който изразява отдаденост, методичност и постоянство.

 

"Самият процес на дигитализирането на почерка беше огромно предизвикателство, тъй като у нас подобен опит все още липсва и човек неизбежно се изправя пред неизследваното и неизвестното. Не бива да забравяме обаче, че това е началото, а не краят на пътя. Всеки дигитален проект може да се развива и обогатява с напредъка на технологиите и опита. Шрифтът, създаден на основата на почерка на Левски, съдържа начертания на всички главни и малки кирилски букви, арабски цифри, препинателни знаци, както и начертания на ограничено количество лигатурни свързвания и вариации на букви. Проектът остава отворен за развитие и усъвършенстване", допълва Стефан Пеев.

 

Шрифтът, базиран на почерка на Васил Левски, е важен културен факт за съвременното ни общество. Почеркът на Левски можем да опишем общо като красив, чист и хармоничен. Формите на буквите и подреждането им на редовете са типични за стиловете почерци през втората половина на 19-ти век. Но почеркът на Левски има силен и овладян характер с много интересна и богата вътрешна динамика, излизаща извън стандартния канцеларски краснопис. Сравнително ниската височина на редовните букви създава ясен силует на думите и редовете, а ритмичните и динамични горни дължини, излизащи в щедрите междуредия, придават изтънчен и емоционален калиграфски вид на почерка. Това е много добре отразено в шрифта на Стефан Пеев. И в оригиналния почерк на Левски, и в дигиталния шрифт правят впечатление изключително красивите калиграфски форми на повечето главни букви, особено А, Б, В, Г, К, П и Р".

 

Това пише в своя рецензия Кирил Златков на авторския проект "Почеркът на Васил Левски като дигитален шрифт".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8293 |22.06.2021 Откриват паметна плоча на легендата на военното разузнаване полковник Пеньо Пенев . 4| 14620 |02.06.2021 Първият паметник на Ботев е във Враца - на същия площад, където са излагани главите на четниците му . 3| 7228 |02.06.2021 3 минути, вой на сирени и 7 000 000 туптящи в ритъм български сърца: Поклон пред подвига на Христо Ботев! . 1| 5011 |01.06.2021 Враца чества подвига на Христо Ботев и неговата чета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads