Реклама / Ads
1| 7307 |28.05.2014 МИНАЛО

Старт на Ботевите дни

.
С изпращане на походниците от 68-мия Национален туристически поход "Козлодуй-Околчица", прожекция на художествено-документален филм „БОТЕВ: От Голгота към свобода", с изложби и концерт вчера бяха открити Ботевите дни във Враца.
 

Днес празниците продължават с литературно четене, научна дискусия и концерти.

Честванията ще продългат с различни инициативи до 2 юни, когато ще бъде всенародното поклонение на връх "Околчица" - молебен, възстановка на НД „Традиция" София и възпоменателен митинг.

Ежегодно в дните около 2 юни и в град Калофер се отбелязва годишнина от гибелта на революционера, поет и публицист Христо Ботев. Общината организира концерти и представления. Кулминацията на събитията е в навечерието на празника, когато на мемориалния комплекс се провежда тържествена заря - проверка.

С поднасяне на венци и цветя в Пловдив ще бъде почетен 2-ри юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. Организаторите от Община Пловдив информират гражданите, че ритуалът ще се проведе в понеделник /02.06.2014 г./ в 11.30 часа пред паметника на поета-революционер Христо Ботев в Цар Симеоновата градина.
Слово ще произнесе Недялко Славов - носител на наградата „Пловдив" в областта на изкуството и културата, раздел „Художествена литература" за 2013 г.
В церемонията ще участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър и венценосци.

Община Русе организира тържествена церемония на 2 юни в 11.30 часа пред Паметника на Свободата. Слово ще произнесе областният управител Венцислав Калчев. Заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на Отечеството ще отслужи Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум. Венци и цветя ще бъдат положени от обществени и политически организации, читалища, училища и други институции.

В церемонията ще вземат участие Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, Почетна рота на русенския гарнизон и Венцислав Петков - актьор от ДТ „Сава Огнянов".

Ботевите дни, посветени на подвига на Христо Ботев и неговата чета, от 2004 година се провеждат под патронажа на президента на Република България.

Начало честванията им датира от 1885 год. на Милин камък. Първият Ботевски организационен комитет е с председател Иванчо Цветков - кмет на Враца и бивш опълченец. Той изработва устава за честванията, които ще се провеждат всяка година. Ботевският организационен комитет е първата неправителствена организация в Република България.

На 27.05.1890 год. е открит и първият паметник на Христо Ботев. Това е и първият скулптурно-архитектурен паметник в Княжество България. Средствата за него са събирани предимно от дарители, въпреки че начинанието се е поддържало и от Стефан Стамболов - в миналото близък другар и съратник на Христо Ботев, а в края на десетилетието министър-председател. Автор на скулптурата е Густав Еберлайн. При моделирането на Ботевата глава той получава известна помощ от младия художник Антон Митев.
Първият паметник изобразява Ботев в естествен ръст. В дясната си ръка държи призивно издигната сабя, а в лявата свитък хартия. Разпилените листа в краката му подчертават решението да се премине от думи към дела. Върху постамента на паметника били изписани 190 имена на четници и поборници, и прикрепени твърди барелефи на Давид Тодоров, Мито Цветков и поп Коста Буюклийски, внушителна табела с текст и четири лъвски глави из чиито уста бликала бистра вода.
Металните плочи на паметника са отлети във Виена.
Инициативата за построяването на Ботевия паметник във Враца е на кмета на града Цено Леонкев и председателя на Постоянната комисия Гьошо Антонов.
Паметникът е открит тържествено от княз Фердинанд. Сред гостите са министър-председателят Стефан Стамболов, майката на Ботев, съпругата му Венета и дъщеря му Иванка.
Паметникът е демонтиран през 1955 г.

На 2 юни 1964 год. се открива сегашният паметник на Христо Ботев, изработен от бронз и сив гранит, висок 12 метра. Автор е скулптора Владимир Гиновски. До паметника гори вечен огън, донесен от Одеса, а върху архитектурните тела има релефи със сюжети от Ботевото творчество и неговия боен път. Паметникът е част от скулптурно-архитектурен ансамбъл включващ в себе си площад, стилизирано лъвче, шадраван и тревни площи дело на архитектите Делчо Сугарев и Иван Иванчев.

През 1947 год. 17 Ботеви поклонници-туристи преминават по пътя на Ботевата чета и полагат началото на най-голямата родолюбива проява в българското туристическо движение. Походът се провежда ежегодно от 27 май до 2 юни по 120 км маршрут от Козлодуйския бряг до връх Околчица. Осъществява се с подкрепата на Държавната агенция за младежта и спорта, БТС, МОН, Ботевски комитет при Община Враца, Туристическо дружество "Веслец", Мемориален комплекс "Ботев път".
Най-многобройни са били участниците в похода през 1976 год., когато са се включили 8 600 туристи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6696 |27.05.2014 Земетресение извади мумия на 7000 години . 8| 12081 |25.05.2014 138 г. от смъртта на Георги Бенковски . 0| 8300 |23.05.2014 Пет питанки за Колизеума в Рим . 0| 6297 |21.05.2014 Година без джазмена Петър Петров - Парчето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads