Реклама / Ads
2| 7429 |23.12.2012 МИНАЛО

Светът се прости с тях през 2012-та

.
Гор Видал, Рей Бредбъри, Нийл Армстронг, Уитни Хюстън, Рауф Денкташ - това са само някои от известните личности на съвремието ни, с които се сбогувахме през отиващата си 2012 година.
 

Гор Видал


"Да имаш стил означава да знаеш кой си и какво искаш да кажеш, без да се интересуваш какво мислят другите за това". Гор Видал си спечели името на човек, който не се страхуваше да критикува американците и Америка. Той смяташе тази страна за експанзионистична сила и войнствена империя. Но това не му попречи да се пробва и в политиката: с подкрепата на Джон Ф. Кенеди той на два пъти прави опит за политическа кариера - и двата пъти без успех. По-късно "Ню Йорк таймс" ще го нарече "неизбраният президент в сянка" - човекът, който смяташе, че знае повече от останалите.

Световна слава му донасят романите "Юлиан", "1876", "Златният век", "Вашингтон, окръг Колумбия", както и сценарият за филма "Бен Хур". Видал е личен приятел на много известни личности като Джак Керуак, Марлон Брандо и Франк Синатра, но успява да си спечели и много врагове. На 31 юли 2012 година Видал умира на 86-годишна възраст в Лос Анджелис.

Рауф Денкташ


В продължение на цели 30 години - от 1975-та до 2005-та - дипломираният юрист Рауф Денкташ бе лидер на турското малцинство на остров Кипър. След като през 1974 г. турски войски завземат северната част на острова, Денкташ е този, който девет години по-късно ще провъзгласи т. нар. Севернокипърска турска република. И до ден днешен тя е призната само от Турция и е напълно зависима от нея. В този смисъл Денкташ, който почина на 13 януари 2012 г. в Никозия, не доживя да види изпълнена мечтата си за една истински независима и самостоятелна турска държава в северната част на разделения остров.

Уитни Хюстън


Тя познаваше най-високите върхове, но и най-дълбоките пропасти. Уитни Хюстън бе първата тъмнокожа поп-звезда, спечелила сърцата на бялата аудитория в САЩ и света, а изпятите от нея One Moment In Time и I Will Always Love You ще останат записани със златни букви в историята на поп-културата. Уитни се ражда през 1963 г. в семейството на госпъл-звездата Сиси Хюстън, а Арета Франклин става нейна кръстница. Още като 11-годишна тя пее в църковния хор, а на 15 години е вече бек-вокал в групата на Чака Кан. През 1987 г. прави световен пробив с песента си I Wanna Dance With Somebody, след което се омъжва за Боби Браун. Следват години на домашно насилие, алкохол и наркотици, през които Уитни спира да пише музика. Когато събира кураж да се разведе, гласът й вече не е същият, а опитът й да се върне на сцената е пълен провал. Една от най-големите поп-звезди в историята на музиката си отиде само на 49 години - под влиянието на наркотици тя се удави във ваната на хотелската си стая в Бевърли Хилс на 11 февруари 2012 година.

Нийл Армстронг


Неговите стъпки все още си стоят там, непокътнати, макар да са оставени от него преди цели 43 години. На 21 юли 1969 година Нийл Армстронг става първият човек, стъпил на Луната. Събитието той ознаменува с думите, който ще помним винаги: "Една малка крачка за човека, но огромен скок за човечеството". Роденият през 1930 г. Армстронг получава първото си свидетелство за летец още преди да се научи да кара кола. В Корейската война е пилот на боен самолет, а по-късно става тестови пилот и самолетен инженер. Той е първият цивилен, когото НАСА изстрелва в Космоса - първо с капсулата Джимини, а след това участва и в мисията Аполо-11 до Луната. През 1971 година напуска НАСА и става преподавател по въздухоплаване. Участва в работата на няколко комисии, разследвали разминалата се на косъм катастрофа на Аполо-13 и взривяването на совалката Чалънджър. През 2010 г. предупреждава в отворено писмо, че САЩ скоро ще загубят лидерската си позиция в космическите изследвания. Нийл Армстронг си отиде на 25 август 2012 г. на 82-годишна възраст след сърдечна операция.

Рей Бредбъри


Той оставя трайна следа в научната фантастика, която именно благодарение на него се превръща в литературен жанр. Бредбъри пише първия си разказ за едно списание - тогава е 17-годишен. През 1950 г. излиза сборникът му "Марсиански хроники", с който си спечелва световна слава. Не по-малък успех има романът му "451 градуса по Фаренхайт", който излиза през 1953 година. Рей Бредбъри е автор на 30 романа, над 600 разкази и безброй есета. В последните години от живота си пише статии за "Ню Йоркър". Почива на 91-годишна възраст в Лос Анджелис.

Източник: Дойче веле
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 10109 |12.12.2012 Хитлер е починал в Аржентина през 1962 г.? . 88| 45294 |20.10.2012 Кой убиваше и изнасилваше в Родопите през Балканската война . 36| 38577 |02.08.2012 Потрес! Вижте агентите (сръбски и болшевишки) в България през 1929 г. . 36| 16843 |27.02.2011 Кой унищожи солунските евреи през 1943 г.?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads