Реклама / Ads
0| 10948 |06.05.2016 МИНАЛО

Змеят и Свети Георги - легендата

.
Легендата гласи, че в близост до мястото, където е погребан Свети Георги, Бейрут, близо до планината Ливан, от езерото, което е в близост излизал огромен и чудовищен змей. Той съсипвал цялата околност със смъртоносния си дъх.
 
Страданието на хората било голямо, но не знаели как да се спасят от бедата, в която са изпаднали. Те се обърнали за съвет към жреците и те им казали, че всяко семейство е необходимо да принася в жертва на страшното чудовище едно от децата си. Заради безизходицата и глава, в които били изпаднали, хората приели този съвет и всеки ден водели по една жертва на брега на езерото. Дошъл и редът на единствената щерка на царя. Младата девица стояла на брега и с безпокойство очаквала смъртта си. Незнайно отде се появил красив млад мъж на бял кон, държейки копие в ръка. Това бил свети Георги . Той попитал девойката:
– Защо плачеш?
Момата му казала за змея и той я успокоил:
– Не се страхувай, момиче — казал й Георги. — Чрез името на истинния Бог аз ще те избавя от това чудовище.

От езерото се показал големият змей. Храбрият войн Георги се прекръстил и повикал на помощ Светата Троица. След това се засилил към чудовището и го пробол с копието си. Георги казал на девойката да свали пояса си, да върже змея с него и да го повлече към града. Тя така и направила. След като жителите на града разбрали какво се е случило приели християнската вяра.

Заради тази победа и за показаното мъжество по време на мъченията свети Георги се нарича Победоносец и е покровител на войниците. Свети Георги Победоносец е един от най-почитаните светии в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6143 |27.04.2016 Осветиха паметни плочи във Вуковар на български воини . 0| 6491 |16.03.2016 Наказания за министри и Светия синод заради паметници на културата . 5| 5342 |22.01.2016 "Гардиън": Покушението срещу Литвиненко е като убийството на Георги Марков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads