Реклама / Ads
8| 8440 |11.06.2013 МИСТЕРИИ

22 хил. искат милост за Сноудън, разкрил "Големия брат" в САЩ

.
Едуард Сноудън, бивш технически сътрудник на ЦРУ, работещ по договор с Националната агенция за сигурност Източник: ТВ7
Американецът Едуард Сноудън, който разкри на сънародниците си тайната програма за следене в интернет пространството, е напуснал хотела си в Хонконг, където се намираше от 20 май, съобщава Ройтерс.
 

Сноудън, който работи за Националната агенция по сигурността на САЩ, е напуснал хотела си в Хонконг след като разкри самоличността си в неделя във видео интервю. От една седмица британският в. "Гардиън" и американският в. "Вашингтон пост" публикуват информации, основаващи се на разкритията на Сноудън - бивш технически сътрудник на ЦРУ, работещ по договор с Националната агенция за сигурност (НАС), но иначе е служител на фирмата Бууз Алън Хамилтън.

Той е решил да разкрие тайните на НАС и на администрацията на Барак Обама, защото бил разочарован от президента, който продължавал политиката за следене, подета от предшественика му Джордж Буш-младши. Сноудът изрази увереност, че САЩ са изградили широка мрежа за шпионаж на американиците и посочи, че не иска да живее в подобно общество.

От изнесената информация стана ясно, че американското разузнаване следи телефонни и интернет комуникации чрез пряк достъп до сървърите на поне девет от най-големите интернет компании като Гугъл, Фейсбук, Скайп и Ютюб, която предизвика мегаскандал в САЩ.

Той каза, че е работил за НАС четири години, копирал е секретни документи в офиса на агенцията на Хавай преди три седмици и е казал на началника си, че има нужда от няколко седмици за лечение на епилепсия. После отишъл през май в Хонконг, където живеел в луксозен хотел. Журналисти на "Гардиън" казват, че той все още е в града. Според споразумение между двете страни Сноудън може да бъде арестуван за 60 дни от властите на Хонконг, ако САЩ поискат това и докато Вашингтон подготвя официална молба за екстрадиция.

Според Реджина Ип, хонконгски депутат и бивш министър по сигурността, би било мъдро Сноудън да напусне Хонконг. Същевременно в САЩ петицията на сайта на Белия дом, в която се настоява за опрощаване на Сноудън, вече събра 22 000 подписа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Москва е готова да разгледа евентуална молба на Едуард Сноудън за политическо убежище, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков. Сноудън засега е изразил интерес само към убежище в Исландия. Москва пък не е получавала искане от негова страна за приютяване.

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж призова страните по света да предоставят убежище на Сноудън. "Едуард Сноудън е герой, който информира обществеността за едно от най-сериозните събития на това десетилетие - създаването на система за всеобщо следене", посочи Асандж.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7046 |05.06.2013 Ще търсим извънземни по топлината им . 8| 9854 |28.05.2013 Учен: Произлизаме от Венера . 1| 8992 |24.05.2013 ЦРУ лети през България със заподозрени в тероризъм . 7| 10442 |23.05.2013 Откриха каска на Вермахта на Марс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads